Румъния построи ледоразбивач за Австралия

0
Дължината му е 160 метра, ширината – 25 метра, а водоизместимостта му – 25 хиляди тона
Дължината му е 160 метра, ширината – 25 метра, а водоизместимостта му – 25 хиляди тона

Дължината му е 160 метра, ширината – 25 метра, а водоизместимостта му – 25 хиляди тона. Екипажът на кораба е 32 души, като на него могат да пребивават и до 117 изследователи или просто пътници

Най-новият ледоразбивач в света – австралийският RSV Nuyina, напусна корабостроителницата Damen Shipyards в Галац, Румъния и вече плава към нидерландското пристанище Влисинген, където ще бъдат проведени неговите изпитания. Пред него са 3755 мили (6800 км) по водите на Черно и Средиземно море, Атлантическия океан и Северно море, като се очаква да пристигне край бреговете на Нидерландия в края на август, пише Economic.bg.

Интересното е, че цялото това разстояние ледоразбивачът ще премине на буксир, теглен от влекач, тъй като той все още не е преминал ходови изпитания и няма необходимите сертификати, за да плава сам в открито море.

След като бъде изпитан през зимата във водите на Северно море, RSV Nuyina официално ще получи клас Antarctic Supply Research Vessel (ASRV) и ще се отправи към Южното полукълбо. Корабът ще бъде използван като научно-изследователска база край бреговете на Антарктида, както и да снабдява научните бази на Ледения континент с всичко необходимо. RSV Nuyina е проектиран и построен да троши ледове с дебелина до 1.65 метра със скорост 3 възела (5.5 км/час).

Дължината му е 160.3 метра, ширината – 25.6 метра, а водоизместимостта му – 25.5 хил. тона. Екипажът на кораба е 32 души, като на него могат да пребивават и до 117 изследователи или просто пътници. Името му на езика на аборигените от остров Тасмания е наименование на Южното сияние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари