Румъния отбелязва националния си празник

1

Анатоли Станев отправи призив за засилване на сътрудничеството в повече сфери

С внушителен парад в Гюргево отбелязаха Националния празник на Румъния - първи декември. Сред гостите на събитието бяха областният управител на Русе Анатоли Станев, заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която е и почетен гражданин на Гюргево. По традиция началото на тържествата беше дадено пред Паметника на героите в двора на едноименната църква, където беше отслужена заупокойна молитва. Тържествената програма продължи с изпълнения на Духовия оркестър при културен дом „Йон Виня“, а в парада се включиха всички структури, отговарящи за реда и спокойствието на хората от окръга, като по време на него бяха показани повече от 60 единици специализирана техника. За първи път бяха представени и ретро автомобили, използвани за различни цели в полицията, армията и спешната медицинска помощ. В парада участваха повече от 200 униформени. Кулминацията на честванията бе преминаването на повече от 600 ученици и техните учители, които носеха 100-метров национален флаг. В небето над съседно Гюргево полетяха и повече от 3000 балона в цветовете на румънския трикольор – синьо, жълто и червено. Приветствия към присъстващите бяха отправени от префекта Флорина Станкулеску, председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну и кмета Адриан Анегелеску. Според Станев сътрудничеството между двете държави във всяка сфера и особено в нашия регион е на отлично ниво. „Румъния е доказан наш партньор. През годините сме работили винаги заедно и съм сигурен, че това партньорство ще продължи да бъде надграждано. Благодаря ви за екипността“, коментира Станев.

Припомняме, че Националният празник на Румъния се празнува официално от 1990 година. На практика денят олицетворява Голямото обединение от 1918 година, когато в Алба Юлия 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат (най-западната част на Румъния до границата с Унгария и Сърбия) с Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари