Росстат: Русия навлиза в рецесия

1
Западните санкции натежават върху икономиката на страната
Западните санкции натежават върху икономиката на страната Снимка: iStock

Западните санкции натежават върху икономиката на страната

Брутният вътрешен продукт на Русия се е свил с четири процента през третото тримесечие според предварителната оценка на националната статистическа агенция Росстат.

Според официалните данни Русия е изпаднала в рецесия, тъй като западните санкции натежават върху икономиката, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Тъй като това следва спад със същия размер през второто тримесечие, Русия вече отговаря на техническото определение за рецесия с две последователни тримесечия на спад на БВП.

Четирипроцентният спад на икономическото производство между юли и септември обаче е по-малък от очакваното от много анализатори свиване от 4,5%.

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно.

Същевременно строителството нарасна с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Западните санкции ограничиха износа и вноса, включително на ключови производствени компоненти и резервни части.

Дружествата също така страдат от липса на персонал, тъй като частичната мобилизация извади няколкостотин хиляди души от работната сила.

Въпреки свиването на икономиката, нивото на безработица в Русия е 3,9% през септември по данни на Росстат.

Така руската икономика е станала още по-зависима от износа на енергия, който представлява около 40% от приходите на федералното правителство.

"Ситуацията продължава да се влошава, това не е изненада", каза Дмитрий Полевой, директор по инвестициите в "Locko Invest" в Москва. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари