Росен Плевнелиев: Борисов е добър шахматист и вижда играта напред

0
Бойко Борисов е натрупал мъдрост и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация
Бойко Борисов е натрупал мъдрост и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация Снимка: БГНЕС / Архив

Бойко Борисов е натрупал мъдрост и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация

"Национално отговорното действие е да започнем да се лекуваме", заяви Росен Плевнелиев.

"Трябва да дадем решение, което да започне да ни лекува – от дълбокото разделение, от липсата на перспектива, път и посока – това означава действащо редовно правителство, това означава действащ и редовен парламент – сега и веднага. И моментално приемане на екшън план до края на 2023 г. с всички необходими реформи и закони, така че да постигнем 3 неща – план за възстановяване, еврозона, Шенген", категоричен бе той в интервю за предаването "12+3" по БНР.

Проф. Николай Габровски е готов за реформите, подчерта президентът. Според него би могло да има подкрепа за едно експертно правителство, включително и от БСП:

"Перфектно би било да имаме 5-те партии, които са системни, извън двете - "Възраждане" и "Продължаваме промяната", които да подготвят решение за форма на сътрудничество, дори с хоризонт от 1 година напред до местните избори. Шансовете за това растат. Ако не успеем от първия мандат, ще се направят всички възможни опити от третия. Ако не излъчим работещо правителство и парламент, ние запокитваме България в дебрите на българския казан в Ада с бедност, изолация и геополитическа промяна".

За избора му като кандидат за премиер Плевнелиев коментира: "Уникален доктор, хирург, дал е живот на хиляди хора, спасявал човешки съдби – абсолютен професионалист. /…/ Не мога да приема тезата, че е зависим – не, той не е зависими. Това е човек на световно ниво, който взима отговорно и самостоятелно своите решения. Ще видите по проектокабинета, който той ще представи – това ще бъде поредното доказателство, че търси експертност, търсят се хора, независими, които могат".

Според него понякога това, че човек няма политически опит, помага. Политиката обаче се превръща в някаква форма на маркетинг – да уцелиш твоята група клиенти и да им кажеш правилните послания, добави Плевнелиев и добави:

"И започват да се говорят пълни лъжи и глупости, основно от популистите в България, визирайки разбира се "Възраждане" и "Продължаваме промяната". Едва ли не лепнаха на този голям българин моментално етикета, че е зависим от Борисов".

Бойко Борисов много пъти през годините е давал път на независими хора, включително слагам и себе си в тази категория, подчерта Плевнелиев и добави:

"Когато съм бил държавен глава, по никакъв начин никой не ми е диктувал от ПП ГЕРБ какво да направя или не. Много често сме имали тежки спорове с Борисов, но аз съм продължавал да работя в посоката, която считам, че е била правилна за България".

"Борисов е натрупал мъдрост да даде крачка назад, да потисне собственото си его, да се поучи от собствените грешки, и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация и смелост да направят нещо за държавата. Борисов има страхотен инстинкт за самосъхранение. Той е добър шахматист и вижда играта напред", коментира Росен Плевнелиев.

Според него Кирил Петков е допуснал всички възможни грешки като премиер, които не би следвало да допуска.

"Кирил Петков и Демократична България са пленници на собствените си тези и действия и не могат да дадат крачка назад или настрани, въпреки че съзнават, че това е важно за България", добави той.

И попита Кирил Петков: "Вие виждате ли докъде сме го докарали. В изолация, Шенген, сами, на дъното. Никакви стратегически инвестиции, никаква перспектива, недоверие на пазарите. Вървим със страшна сила срещу стената. Следващата година може да имаме и финансова катастрофа, плюс политическа катастрофа. Какво сте готови вие да направите?".

Според Плевнелиев, "Демократична България" е крайно време да излезе от сянката на левите популисти и ПП. "Аз съм убеден, че БСП вече излезе от сянката на крайно агресивната позиция, популистка, на ПП", добави той.

Случващото се с Шенген показва, че към днешна дата ние не успяваме да постигаме стратегически национални цели, защото сме разделени, каза Плевнелиев и попита: "Кога се случи това разделение и още докога".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    12345
    голяма шпакла за голям дирник, като боковския. и тоя зацапа с кафяво брадата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари