Росен Христов: Предвиждаме мерки за намаляване консумацията на ток в пиковите часове, но не за домакинствата

0
Росен Христов: Предвиждаме мерки за намаляване консумацията на ток в пиковите часове, но не за домакинствата

След течовете от "Северен поток", властите у нас ще проведат среща за обсъждане на евентуална охрана на енергийната ни система

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква българската индустрия да се включи активно в задължителното пестене на ток в пиковите часове, обявено от ЕС, предаде bTV.

Към момента не се предвижда мярката да стане задължителна за домакинствата, добави той на брифинг на летище София, където посрещна еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция.

"В България предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток в пиковите часове, отдавна е дискутирано, че трябва да се пристъпи към тези мерки. Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с помагане с разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика. Очакваме индустрията да подкрепи мярката и да се включи активно. За домакинствата не сме предвиждали някакви задължителни мерки, така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, особено в период на криза", добави още Христов.

След течовете от "Северен поток", властите у нас ще проведат среща за обсъждане на евентуална охрана на енергийната ни система.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че ще се проведат стрес тестове заради течовете на „Северен поток“ 1 и 2.

Това е ясно, че Русия манипулира нашите пазари. Те не спазват дългосрочните договори и са причинили проблеми за нашите потребители и предприятия. В същото време ние постигнахме успех, като диверсифицирахме маршрутите и курса на доставките си. Причината, поради която съм тук, е утрешното събитие, на което ще стартират търговските парични потоци през интерконектора“, каза още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари