Росен Христов: Получихме отговор от „Газпром експорт“

2
Те са готови да обсъдят нашите изисквания, каза министърът на енергетиката
Те са готови да обсъдят нашите изисквания, каза министърът на енергетиката Снимка: bTV

Ток и газ за зимата ще има, подчерта министърът на енергетиката

"Според комуникацията с „Газпром“ около една трета от нужните количества газ би трябвало да дойде от там. Получихме отговор от „Газпром експорт“. Комуникацията върви бавно. Те са готови да обсъдят нашите изисквания".

Това заяви в „Защо, господин министър“ по bTV министърът не енергетиката Росен Христов.

"Изпратихме всичко, което искаме да договорим, а те си взеха "тайм аут", за да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква обратна връзка".

Той добави, че служебното правителство не иска да ходи на арбитражно дело срещу „Газпром“ и допълни, че в момента се прави всичко възможно да се получат вече договорените количества газ.

Според него редовният кабинет не е започнал да търси дългосрочни договори с други доставчици.

„Договорът с „Газпром“ е за 3 млрд. куб. метра, което е около 90% от нуждите. Знаеше се, че този договор изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от нуждите. Къде са останалите 50%. Заварваме танкери с някаква оферта, но никой не знае как е формирана тази оферта – тя се появява без конкурс“, допълни той.

За ноември и декември няма договорени количества газ, подчерта министърът.

Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим усърдно и подготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, за да осигурим доставки. Водим разговори и с „Газпром“. Идеята е да имаме диверсифициране доставки“, уточни Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    русенец
    Последно, получихте ли отговор или все още го чакате, както става ясно от статията? Имам усещането, че Радев пак е назначил малоумници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари