Роджър Гейл поиска връщането на Русия в ПАСЕ

0
Гейл е председателят на мониторинговата комисия на ПАСЕ
Гейл е председателят на мониторинговата комисия на ПАСЕ

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да преразгледа връщането на правото на глас на Русия в организацията - това поиска председателят на мониторинговата комисия на ПАСЕ, Роджър Гейл, който е и водач на британската делегация в асамблеята.

Той излезе със специално изявление след множеството прояви на полицейско насилие в Москва срещу протестиращи граждани, пише News.bg.

"Само преди няколко седмици ПАСЕ гласува за възстановяването на правата на Руската Федерация, но вече стана ясно, че Русия няма намерение да изпълнява ангажиментите си и да спазва стандартите на ПАСЕ . Надявам се, че министрите ще разгледат въпроса през септември и ще можем да се върнем към него на заключителната си пленарна сесия през октомври." - посочва Гейл.

Той подчертава, че полицейското насилие в Москва, което беше видяно от целия свят, е нечувано и недопустимо. По думите му, жестокостта, с която силите за сигурност са пребивали демонстрантите с палки, са "недопустими, в което и да е цивилизовано общество".

Гейл заявява, че Русия нарушава Конвенцията за правата на човека, а начинът, по който руските власти реагират на мирните протести, ясно показва защо мнозинството от британските представители в ПАСЕ се обяви против връщането на правото на глас на руската делегация.

Припомняме, след проявената жестокост срещу мирните демонстранти в Москва руският опозиционер Гари Каспаров публикува много остро отворено писмо до германския външен министър Хайко Маас заради ключовата му роля за връщането на Русия в ПАСЕ.

Той директно заявява на Маас, че с действията си германската страна укрепва режима на Путин.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари