Родителите на Роман Протасевич поискаха помощ от Ангела Меркел

0
Според тях арестувания в Беларус журналист е подложен на „садизъм и мъчения ежедневно“
Според тях арестувания в Беларус журналист е подложен на „садизъм и мъчения ежедневно“ Снимка: EPA-EFE

Според тях арестувания в Беларус журналист е подложен на „садизъм и мъчения ежедневно

Родителите журналиста Роман Протасевич, който беше арестуван след като властите в Беларус отклониха самолета, на който той пътуваше, призоваха германската канцлерка Ангела Меркел да съдейства за освобождаването му. В интервю за германския вестник Билд, цитирано от световните агенции, Дмитрий и Наталия Протасевич казаха, че синът им е подложен на мъчения в ареста, съобщи Радио Свободна Европа.

На 23 май Минск принуди пътнически полет на Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, да кацне в Беларус. Веднага след кацането в Минск, властите арестуваха опозиционния журналист Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега.

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“. САЩ и Европейският съюз наложиха нови санкции на Беларус в допълнение към вече съществуващите мерки, въведени след началото на погромите над протестиращите срещу Александър Лукашенко, който управлява страната от десетилетия. Европейският съюз затвори въздушното си пространство за беларуски авиолинии.

Според родителите на Роман Протасевич, 26-годишният им син и другите политически затворници в Беларус са подложени на „садизъм и мъчения ежедневно“.

Много ви молим да ни помогнете да изкараме всички невинни хора от беларуските затвори“, казва Наталия Протасевич в призива си към Ангела Меркел. „Моля ви, спрете Лукашенко!

Според семейство Протасевич техните писма не стигат до сина им в ареста, а неговия адвокат не може да говори свободно с тях по телефона.

Родителите казват също, че виждат „ясни следи от мъченията“, на които е подлаган синът им в ареста. Според тях той е бит и носът му е бил счупен, преди да бъде записано последното видео с него, на което той прави „самопризнания“. Според родителите му той е бил принуден с физически и психически натиск да говори пред камерата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари