Родилка зарази бебето си със сифилис

0
За случая съобщиха от Регионалната здравна инспекция
За случая съобщиха от Регионалната здравна инспекция

Родилка от община Царево е предала сифилис на новороденото си бебе.

За случая съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Кърмачето с вродената полово-предавана болест е момченце. Майка му е около 25-годишна и е била носител на заболяването, докато е била бременна.

В над 95% от случаите сифилисът се предава при полов акт, но е възможно предаване чрез кръвта и от майка на бебе още в утробата или при допир на новороденото с лезиите по време на раждането. Тестването и лечението на сифилис в началото на бременността при жените би намалило риска от предаване на болестта на потомството, посочват лекари. Заболяването се причинява от микроорганизъм, наречен Treponema pallidum, като засяга множество органи в цялото тяло и протича на стадии дълго време.

За пет случая на вирусен хепатит за изминалата седмица съобщават още здравните власти в Бургас.

„Два от случаите все още са неуточнени, за останалите става дума за хепатит от тип А“, коментира Елица Карагьозова, говорител на местното РЗИ. Все още не е ясен произходът на хепатит за две жени - от община Карнобат /45 - 49 г./ и от община Сунгурларе /25 - 29 г/. С тип А са се заразили две момченца от община Сунгурларе – първото е на възраст 1 - 4 години, а  по-голямото е в групата 5 - 9 години. Болен е и мъж от община Бургас, около 40-годишен. Продължават да са чести случаите на заболели от вирусен хепатит в Бургаска област, като за предходната седмица новорегистрирани случаи на заболяването са 9.

Висок остава и броят на заразените с варицела. За седмицата 18 - 24 ноември регистрираните болни са 42, спрямо 39 за предходната седемдневка.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари