Режат короните на дърветата, пречили на уличното осветление в Русе

1
Основните булеварди щели да светнат като в Дубай
Основните булеварди щели да светнат като в Дубай

Основните русенски булеварди в централната градска част ще светят с ново LED осветление.

Премахват се старите осветителни тела и се поставят нови, по-икономични и по-добри параметри.

Любопитното е, че е заложен моделът на „водещата“ светлина – когато няма движение в тъмната част на денонощието, лампите ще светят с 30 процента от мощността си. Те ще са снабдени с датчици за движение и при локализиране на идващо превозно средство, ще светват на 100 процента и ще осигуряват светлинно петно пред автомобила на 100-ина метра пред него. След отминаването му, ако липсват други коли, мощността на лампите отново ще мине в ограничен режим. По подобна технология е направено осветлението на два булеварда в София, както и уличното осветление в Дубай, предава Русе Медиа.

Към момента лампите по ул.“Фердинанд“ са подменени и довечера предстои да светнат по трасето на бул.“Цар Освободител“. Първоначално новото осветление ще работи по часовник, а след изграждането на специалния логистично-информационен център с радиоуправление, който ще контролира „водещата“ светлина, ще функционира по предвидения начин.

Основният проблем, който трябва да бъде решен, е свързан с короните на дърветата, тъй като те пречат на датчиците. След подмяната на осветителните тела, ще бъде предприето и орязване на клоните.

Проектът на Община Русе за подмяна на уличното и парково осветление има за цел да се намалят разходите , като общо ще бъдат монтирани нови 1200 улични и 435 паркови лампи.

Ще бъдат обхванати всички улици, заключени между ул. „Николаевска“, бул. „Цар Освободител“, ул. „19 февруари“, ул. „Одрин“, ул. „Цар Калоян“, бул. „Придунавски“ в участъка от ул. „Мостова“ до ул. „Независимост“, ул. „Независимост“, бул. „Съединение“, както и целия Парк на Възрожденците.

С новите осветители ще се изразходват между 30 и 50% по-малко електрическа енергия от старите, а корпусът им ще е устойчив на вандализъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари