Ревизираха собственици на “Ролс Ройс”, “Ферари”, “Ламборгини” и “Бентли”

1
Провериха 224 души, купили къщи и апартаменти за над 300 хил. лева
Провериха 224 души, купили къщи и апартаменти за над 300 хил. лева

Провериха 224 души, купили къщи и апартаменти за над 300 хил. лв.

Данъчните внимателно следят хората, които купуват луксозни коли и имоти. Пред 2020 г. за проверка са избрани 224 души, които през предходните пет години са купили имоти на стойност между 300 хил. и 900 хил. лв. За 160 от тях са възложени допълнителни проверки за източника на доходите им, за 56 души е започнала проверка, за да бъде установено дали официалните им доходи позволяват луксозните придобивки, а за 6 души са стартирали ревизии. Това става ясно от отчета на Националната агенция за приходи за 2020 г., информира Труд.

През миналата година са започнали и 10 ревизии на хора, които са си купили луксозни коли от марките “Ролс Ройс”, “Ферари”, “Ламборгини” и “Бентли”. Осем от тях вече са приключили и са установени допълнителни данъчни задължения общо за 55 290 лв.

При проверките на хора с луксозни коли и имоти данъчните правят пълна съпоставки на официалните доходи и направените разходи от цялото им семейство. Причината за това е, че често един човек осигурява доходите, но разходи прави цялото семейство. При проверките данъчните установяват какви имоти и коли са купени от членове на семейството, колко пъти са ходили в чужбина, дали са направени разходи за покупка на скъпи бижута, часовници и произведения на изкуството, с колко са нараснали спестяванията им в банките и какви са нормалните ежемесечни разходи за поддържане на демонстрирания стандарт на живот. Всички тези разходи се съпоставят с официалните доходи в семейството и ако има несъответствие стартират ревизии, за да бъде установено колко са укритите данъци.

През миналата година са приключили 110 проверки на хора с луксозни имоти, като за 14 души са установени несъответствия между разходи и официални доходи за 1,295 млн. лв. Шест от тях са подали коригиращи годишни данъчни декларации за доходите и са внесли допълнителен данък в размер на 68 хил. лв. Три от приключилите ревизии са установили, че хората не са укрили данъци. Проверките и ревизиите продължават.

НАП следи и дали хората, които купуват луксозни автомобили от чужбина, плащат ДДС при внасянето им в страната. Данни за купените от българи нови превозни средства в чужбина в НАП получават от приходните агенции на страните членки на ЕС. В резултат са започнали проверки на 29 души. Приключили са 4 от възложените ревизии, като установените данъчни задължения са в размер на 255 хил. лв.

Практика на данъчните е да проверяват и луксозните автомобили в курортите. Целта е да бъде установено дали за тях е платен “данък уикенд”, т. е. дали служебни автомобили, за които е ползван данъчен кредит по ДДС, се използват за лични цели от собствениците на фирмите. През миналата година са направени 345 проверки на скъпи автомобили в курортите. В резултат са стартирали 28 ревизии, от които 25 са приключили. Установени са допълнителни данъчни задължения за 2,5 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари