Реставрираха къщата музей "Иван Вазов"

0

Къщата музей ,,Иван Вазов“ в град Сопот - недвижима културна ценност от национално значение - вече е изцяло обновена, след като Министерството на културата осигури необходимите средства за извършването на ремонтни, консервационни и реставрационни дейности в родния дом на Патриарха на българската литература, похвалиха се от ведомството.

Ремонтът на емблематичната сграда в подбалканския град, който приключи преди броени дни, бе изпълнен по силата на договор, сключен между Министерството на културата и Община Сопот, информираха от ведомството.

„По покрива на родната къща на Иван Вазов не бяха извършвани ремонтни дейности от години, а това доведе и до течове в помещенията на музея. Затова и не може да не ни радва това, че с подкрепата от Община Сопот и с осигуреното финансиране от страна на Министерството на културата бяха извършени всички тези консервационни и реставрационни дейности, които бяха наистина неотложни и необходими, а резултатът днес е, че този основен ремонт наистина промени облика на къща музейИван Вазов” и сега се готвим да посрещаме още повече посетители в родния дом на народния поет”, отбеляза Стефан Филчев, директор на къща музей ,,Иван Вазов“ в град Сопот.

Припомняме, че през месец юли 2015 г., когато град Сопот бе домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература, в родния град на писателя отбелязаха и 80-годишнината от създаването на къщата музейИван Вазов".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари