Ремонтът на операта в Русе продължава

0
Временен покрив пречи на сценичната механизация
Временен покрив пречи на сценичната механизация Видео: TV+

Три месеца след пожара, който унищожи покрива на операта в Русе строителите изграждат временна конструкция, която да покрие сградата преди зимата

"Това е временен покрив, той няма претенциите да изпълнява никаква друга функция, освен да предпази сградата от дъжд, сняг и вятър…. решихме, че все още останалите дървени конструкции, т.нар. ферми, могат да ни послужат за направа на допълнителна опора, за да възстановим донякъде очертанията на покрива…", каза арх. Венцислав Илиев, автор на проекта, предаде TV+.

Въпреки че ще бъде защитена атмосферни влияния , операта няма да може да се ползва за спектакли.

Инж. Пламен Пенев, конструктор: "...този временен покрив пречи на сценичната механизация, която е развита под него, тъй като има някои междинни подпори."

От началото на сезона музикантите свирят веднъж в седмицата на сцената на театъра .А репетициите са съпроводени с редица неудобства.

Иван Кюркчиев, директор на Държавна опера - Русе: "...много е трудно, тъй като трябва да пренасяме музикални инструменти, декори, трябва да пренасяме костюми, това коства средства, защото камиончето за всяка генерална репетиция тръгва от операта, по няколко пъти на ден пренася инструменти, пренася декори. Това не е, както се казва, нашият дом. Нашият дом е операта."

След пожара цялата сграда се нуждае от основен ремонт, за да може да посреща отново публика. Очаква се становище от Министерството на културата какви средства ще може да осигури в бюджета за следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари