Ремонтът на Дунав мост трябва да приключи до средата на ноември

0
В скоро време ще е готов един от паркингите на Свободна зона и част от камионите, които се редят между Мартен и Русе, ще изчакват там
В скоро време ще е готов един от паркингите на Свободна зона и част от камионите, които се редят между Мартен и Русе, ще изчакват там

В скоро време ще е готов един от паркингите на Свободна зона и част от камионите, които се редят между Мартен и Русе, ще изчакват там

До десетина дни започва текущият ремонт на Дунав мост, който трябва да приключи до средата на ноември, съобщи областният управител Борислав Българинов, цитиран от Русе Медиа

Той ще се извърши във връзка с подготовката за зимата, след направен анализ от Областно пътно управление - Русе. Ще се изрежат и преасфалтират участъци, които са деформирани, а общата сума за дейностите е около 150 000 лв. Парите ще бъдат отпуснати от АПИ.

Едновременно с работата по текущия ремонт е стартирало и проектирането на основния ремонт на Дунав мост от българска страна.

„До началото на лятото на следващата година ще бъде проектирано, ще бъде обявена обществена поръчка и в края на 2022 г. или началото на 2023 г. ще започне реално работата по основния ремонт. Той ще продължи около година, като ще се прави поетапно, за да не се затваря целият мост. Такъв ремонт от българска страна не е правен, откакто е построено съоръжението“, каза Борислав Българинов.

Колоните на моста са в отлично състояние и затова ще се сменят основно напуканите бетонни панели, които водят впоследствие до проблеми с асфалта. Всички панели ще бъдат извадени и ще се поставят нови, като на места ще се наложи и подмяна на лагерите, където лягат панелите. Ще се ремонтират и със свързващите фуги.

„В периода от започване на основния ремонт една част от трафика ще бъде пренасочен към други ГКПП. Дотогава ще заработи фериботният комплекс, който ще поеме част от товарните автомобили, а може да започне да работи и за леки автомобили. Сега работим по идеята за жп транспорт – товарните автомобили да ги качваме на жп платформи и да бъдат прекарвани от другата страна на река Дунав и обратно“, коментира още областният управител.

В скоро време ще е готов един от паркингите на Свободна зона и част от камионите , които се редят между Мартен и Русе, ще изчакват там. Догодина да бъде изграден и другият паркинг за тирове в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари