Рекорден срив на турската лира

1
Само за минути валутата потъна с 14 процента
Само за минути валутата потъна с 14 процента Видео: NOVA

Рекорден срив на турската лира.

Само за минути валутата потъна с 14 процента. А за два дни загуби общо 20 % стойността си.

Сега с 1 американски долар могат да се купят малко над 6 лири. Сривът на валутата дойде като мигновена реакция на решението на Вашингтон да увеличи митата, предава NOVA.

Така Дипломатическата война между Турция и Съединените щати се превърна в икономическа. Тръмп удвои митата за алуминий и стомана за южната ни съседка, а Ердоган призова хората да купуват лири и да потопят долара, за да спечелят „националната борба” срещу „икономическите врагове”.

На митинг в Байбурт турският президент призова народа да се включи в спасяването на лирата.

„Ако някой има долари, евро или злато под дюшеците, трябва да отидат до банките и да ги обменят в лири. Това е национална битка. Това ще бъде отговорът на моя народ на тези, които водят икономическа война срещу нас”, заяви Реджеп Ердоган - президент на Турция.

Ердоган недвусмислено заяви, че отношенията с държави, които са икономически врагове, са достигнали кипяща точка и вече са непоправимо накърнени. Турският президент увери хората, че е готов за всички негативни последици и подчерта, че е постигнат значителен напредък за намиране на алтернатива чрез връзки с Русия, Иран и някои европейски държави.

Часове след изказването на Ердоган туит на Тръмп предизвика нов срив на турската лира.

„Току-що наредих двойно увеличение на митата за стомана и алуминий за Турция, тъй като тяхната валута, турската лира, се понижава рязко в търговията спрямо нашия силен долар! Митото за алуминий вече е 20%, а за стомана - 50%”, написа Тръмп.

Кризата с турската лира излезе извън пределите на южната ни съседка и инвеститори започнаха да разпродават акциите си в европейски банки, които са най-големите кредитори в Турция. Което повлече надолу и стойността на еврото в търговията тази сутрин. 

Според български анализатори през уикенда международните финансови институции трябва да се намесят, за да стабилизират лирата.

„Или МВФ, ЕС, Световната банка и т.н. тръгва да помогне на Турция. Това означава,  че в същия момент ще спрат  проблемите на Турция. Или ще видим финансов колапс”, коментира Цветослав Цачев, финансов анализатор „ЕЛАНА”.

В България най-засегнати са фирмите, които изнасят в Турция.

Напрежението между Турция и Съединените щати се увеличи след посещение на турска делегация във Вашингтон. Дипломатическият разрив е заради отказа на турските власти да екстрадират американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в тероризъм в Турция и под домашен арест. Вашингтон наложи санкции срещу двама турски министри, а оттогава турската лира се срина още повече и така тя загуби вече над 35 процента от стойността си от началото на годината досега.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари