Рекорден спад на сделките с имоти в Русе

2
Все по-малко сделки, и то предимно прехвърляния на собственост между роднини
Все по-малко сделки, и то предимно прехвърляния на собственост между роднини Снимка: Dunavmost

Броят на сделките с имоти в Русенско бележи драстичен спад през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията.

Регистрираните за периода април-юни покупко-продажби и прехвърляния са 1006, което е с 28% по-малко, отколкото през същия период на 2018 г., която също беше доста слаба.

Всъщност такава е тенденцията за последните години - все по-малко сделки, и то предимно прехвърляния на собственост между роднини, без реална смяна на пари. А спадът в Русе с 28% е рекорден за страната, пише вестник Утро.

2018-а завърши с общо с 5235 сделки - със стотина по-малко, отколкото през предходната година и още по-малко, отколкото през 2016 г.

Може да се каже, че генералната тенденция е за намаление на търговията с имоти, резултат и от намаляване на населението в региона.

Данните не разграничават сделките от рефинансиранията, Агенията по вписванията не дава и разбивка по различните видове имоти - жилища, земи, аренди и наеми, дарения и т.н. За реални сделки може да се смятат тези, при които е използвана ипотека, т.е. се ползват пари на банките. Тези ипотеки все повече намаляват и през второто тримесечие на 2019-а са регистрирани едва 244, при 545 за предходната 2018 г. А от тях огромната част са рефинансирания на съществуващи вече кредити, тъй като броят на заличените през същия период ипотеки е по-голям от новоучредените - 292.

Очевидно е, че въпреки ниските лихви и примамливи оферти на банките, русенци предпочитат да изчистват старите си заеми, вместо да сключват нови.

В цялата страна през второто тримесечие са вписани 52 503 сделки с имоти, което съставлява ръст от 0,4% спрямо същия период на миналата година. Най-голям ръст на вписаните продажби на имоти през второто тримесечие е регистриран в Стара Загора (12,2%). 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари