Реколтата от череши e напълно унищожена

1
Kилограмът на първите български плодове ще струва 5 лева
Kилограмът на първите български плодове ще струва 5 лева

Първите родни оранжерийни ягоди вече са на пазара, на дребно килограмът струва 8 лева

Реколтата от череши тази година е почти напълно унищожена. По тази причина килограмът на първите български плодове ще струва 5 лева, прогнозират производителите.

В края на март ледени висулки увиснаха от разцъфналите клони на череши, сливи, праскови, кайсии, вишни в почти цялата страна. Минусовите температури причиниха слана, която е фатална. "Реколтата тази година от тези плодове или няма да я има, или ще бъде критично слаба", сигнализира още тогава агроконсултантът Красимир Кумчев. пише Traffic News.

Същите са притесненията и на земеделците в Пловдивска област.

„Сланата изгори почти всичко. Като прецъфтеят цялостно и по-късните сортове, ще се разбере колко точно са загубите”, коментира Борислав Метишев. Той отглежда 30 декара череши и ягоди в Кричим и Устина, но признава, че няма възможност да ги застрахова. Около 5 май се очаква да излязат на пазара първите български череши, а две седмици по-рано ще има вносни – от Гърция. „Тази година ранните череши родно производство ще са съвсем малко. По принцип пазарът определя цената, но най-вероятно килограмът ще започва от 4.50 лв. След това ще паднат до 1.50 лв.”, смята Метишев.

От 15 години фермерът има и маса на борсата в Първенец. Разказва, че предишни години тук са идвали по 30 румънски тира дневно и са изкупували цялата черешова реколта. „Нашите обаче ги отрязаха нещо на Дунав мост и сега са много по-малко”, казва производителят. В същото време според него и колегите му, гръцката продукция убива родната.

„Борсата е залята с гръцки ягоди по 2.60 лв. килото. Първите родни оранжерийни ягоди вече са на пазара, на дребно килограмът струва 8 лева. В следващите дни производителите ще трябва да свалят цените, за да издържат на конкуренцията”, обясняват пловдивски фермери.

Според прекупвачите в Първенец обаче си има клиенти за всичко. А когато станат нашите ягоди, вносът се ограничава. „Производителите сами си бутат цените. Не си знаят интереса. Не може сутринта да продават ягодите на 2 лв. килото, а по обяд да падат на левче, понеже нямат камери и не могат да ги съхраняват. След това аз на каква цена да ги пусна?”, пита Здравка Гирова.

Търговката споделя, че преди време също се е занимавала със земеделие, наясно е с проблемите в бранша и искрено съжалява родните производители. Според нея те не трябва да се занимават с търговия, а продукцията им трябва да се изкупува на място от полетата. „Те просто нямат пазар и са поставени между чука и наковалнята. Нашата търговия няма нищо общо с борсата в Солун. Там се разграбва на палети, тук чакаме да продадем касетка-две”, прави сравнение жената.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари