Развитите страни готвят глобален минимум на корпоративния данък

0
Лидерите от Г-7 се обявяват за по-справедлива данъчна система
Лидерите от Г-7 се обявяват за по-справедлива данъчна система Снимка: XINHUA

15 процента е справедливо равнище за налога по целия свят, смятат лидерите на Г-7

Лидерите на Г-7 са се договорили да започнат подготовка за въвеждането на глобален минимум на корпоративния данък от 15 процента, съобщават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Лидерите на международния клуб, в който влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, проведоха среща от 11 до 13 юни.

"Нуждаем се от данъчна система, която е справедлива, по целия свят. Сега ще продължим дискусията си, за да постигнем консенсус относно глобално споразумение за балансирано решение на данъчните права и амбициозен глобален минимален корпоративен данък от 15%", се казва в общото им изявление.

Г-7 е заявила готовност да си сътрудничи с Китай срещу глобалните предизвикателства. В същото време, лидерите на групата са призовали Пекин да зачита правата и свободите на уйгурите в автономния район Синцзян на КНР, както и автономията на Хонконг.

Страните от Г-7 са призовали за провеждането на втора фаза на разследването за произхода на коронавируса, водено от Световната здравна организация (СЗО). Обещали са да разпространят 2.3 милиарда ваксини в развиващите се страни до края на 2022 г.

По отношение на Русия групата е обявила, че се застъпва за стабилни и предсказуеми отношения с Москва, като в същото време я призовават „да прекрати дестабилизиращото си поведение и злонамерени дейности, включително намеса в демократичните системи на други държави, както и настояваме да изпълнява своите международни задължения в областта на правата на човека”.

Обсъдена е била и ситуацията в Беларус, като лидерите на Г-7 са заявили готовност да потърсят отговорност от властите в Минск, включително и чрез санкции, заради действия като арест на журналист и принудителното кацане на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair в беларуската столица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари