Разреждат на 2 кв.м. посетителите в заведенията

0
Здравният министър: Липсват медици, имаме нужда от помощ
Здравният министър: Липсват медици, имаме нужда от помощ Снимка: БГНЕС

Здравният министър: Липсват медици, имаме нужда от помощ

Капацитетът на заведенията и дискотеките се намалява на половина. Ако досега за един човек трябваше да има поне по 1 кв.м., то занапред площта се увеличава до 2 кв.м. 

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията. Считано от довечера в 0.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и в заведенията за развлечение на закрито и открито ще се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. метра от общата търговска площ на обекта, пише Сега.

"По този начин намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта от хора наполовина. Заповедта в момента е един човек на 1 кв. метър. Новата заповед влиза в сила от утре. Това е консенсуса, който постигнахме. По този начин ще постигнем отстояние на посетителите от 1.5 метра, достатъчно разстояние между тях, за да прекъснем епидемичния път на предаване на заболяването", уточни Ангелов. По думите му целта на новата разпоредбата е да се намали броя на хората в заведенията и да се увеличи дистанцията между отделните маси. Следващият вторник ще се проведе поредна среща с участието на собственици на заведения, на която ще се обсъждат още мерки в нощните заведения.

Ричард Алибегов от асоциацията на заведенията подкрепи новите мерки и заяви, че са очаквали скок на заболелите. "Най-важното е да се пази здравето на хората, но и нашият бранш няма да издържи още едно затваряне", посочи той. По думите му на много места в Европа заведенията са затворени, но заболяваемостта така или иначе се увеличава.

"Качвайте сигнали, тагвайте РЗИ, пращайте записи", призова здравният министър хората да упражняват засилен граждански контрол и се закани да бъде безкомпромисен към всички нарушители. "При нарушения заведения ще се затварят, защото залогът е голям. 90% от заведенията ако спазват мерките, мисля, че ще постигнем резултат", заяви още той.

По-рано здравният министър коментира на редовния сутрешен брифинг, че навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията.

"Най-големият проблем в момента е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг на техния физически капацитет. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, по-специално специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

590 са медиците в активна фаза на COVID-19. 45 са новите случаи сред медицинския персонал за последното денонощие. 1048 са вече починалите. Прави впечатление, че има починали на по-млада възраст, включително мъж на 40 г. без други заболявания, коментира министърът. Петте области с най-много хоспитализирани пациенти са София с 425 случая, Пловдив с 208, Благоевград със 197, Бургас с 97 и Шумен с 82.

Ще настояваме в общини, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, кметовете да направят среща с лекарите и болничните ръководства, за да се осигури възможност да помогнат на колегите си, каза Ангелов. Ще проведем видеоконферентна връзка с ректорите на медицински университети и факултети, за да обсъдим възможност студентите шести курс да помогнат на лекарите и това да се счита за техен стаж, добави той.

Единствената възможност да намалим натиска върху системата е да спазваме мерките, призова здравният министър. В 15 часа той ще се срещне и със собствениците на заведения, след което се очаква информация какво ще се предприеме по отношение на тях. Както е известно, у нас се стигна до абсурда маските да са задължителни на открито, но закритите помещения на ресторанти и барове да работят, без никой да ги контролира какви противоепидемични мерки прилагат. Темата се възприема като толкова чувствителна, че никой не посмя да каже какво ще иска от заведенията като мярка. Сегашните ограничения пък до такава степен не се спазват, че на самия брифинг двама оператори си бяха позволили пред цялата здравна власт в страната да стоят без маски.

Само една област има заболеваемост под 20 на 100 000 в момента - Видин. 14 области са в оранжевата зона, т.е. заразените са между 60 и 119 на 100 000. Шест области са в червената зона, с над 120 на 100 000 заразени - Благоевград, Габрово, София-град, Търговище, Шумен и Сливен, като вероятно там ще попаднат и още области в следващите дни, прогнозира министърът.

На картата на Европа запазваме мястото си въпреки големия брой нови случаи, отчете главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България е на 9-о място по смъртност на пациенти с COVID-19 в Европейския съюз и на 21-во - по заболеваемост. У нас обаче ръстът е над 70%, докато в Европа е под 50%. Заболеваемостта за последните 14 дни е 136.5 на 100 000, а смъртността - 2.2 на 100 000.

Натоварени търговски улици, опашки пред институции и банки, пешеходни зони, площади, пазари, автобусни спирки - това са местата, където ще се носи маска на открито. Отстоянието е най-важното условие - ако има метър и половина, няма нужда от маски, обясни Кунчев.

За профилактика хората да вземат витамин Д, тъй като навлизаме в период с недостатъчно слънчева светлина, посъветва шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той призна, че правим доста по-малко тестове от развитите държави, но повече от балканските страни, но това било много добре.

Персоналът на столичното РЗИ е изключително натоварен, докладва шефът на инспекцията Данчо Пенчев. От над 100 проверки по нощни заведения и ресторанти тази седмица са съставени 30-40 акта за нарушения, стана ясно от думите му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари