Разочарование: Родители с ниски доходи няма да получат пълния размер на данъчните облекчения за деца

47
За да получим 900 лева за две деца, трябва да сме осигурявани на 1200 лева заплата
За да получим 900 лева за две деца, трябва да сме осигурявани на 1200 лева заплата Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

Родители с ниски доходи няма да получат пълния размер на данъчните облекчения за деца.

Голям интерес към данъчните облекчения за родители

Само за два дни през работодателите са подадени 10 000 декларации. Но кой може да кандидатства?

Мюлфие се интересува от условията за данъчно облекчение и затова иска да се запознае с условията в офиса на НАП.

"Трябва човек от семейство да има доходи около 400 - 500лв. И идвам точно заради това - за да попитам как са нещата, да разбера и сроковете, но виждам, че вече има хора, които са взели вече и ще подават", коментира Милюфе Саморова, предава Bulgaria ON AIR.

"На един служител, който е назначен на 650 лв., което е минималната работна заплата, всеки месец му се удържа 56 лв. данък, общ доход за една година 650 лв. Ако има едно дете, е напълно възможно и ще си приспадне 450 лв., ако има две деца обаче няма да може да приспадне 900 лв., ще си приспадне точно толкова пари, колкото са му били удържани. За да възстанови един човек 900 лв. - трябва да бъде осигуряван на 1100 - 1200 лв.", подчерта счетоводителят Миглена Дочева.

За да получат сумата, родителите трябва да отговарят на определени изисквания.

"Много е важно лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение – невнесени данъци и осигуровки, неплатени глоби или задължения към публични институции", категоричен е старши инспекторът по приходите Николай Николаев.

Данъчната декларация може да бъде подадена от работодателя, или лично с подаване на годишната данъчна декларация в НАП.

"Родителите могат да ползват облекчението за деца, както и облекчението за деца с увреждания и с подаване на своите годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за доходите на физическите лица за 2021 г., които се подават след 10 януари 2022 г. до 30 април 2022 г.", допълни Николаев.

Много хора бяха заинтересовани от увеличението и възможността да подадат декларация. Оказва се обаче, че има и работодатели, които отказват.

Това обаче не е единствения проблем.

В крайна сметка става ясно, че много родители с ниски доходи няма да получат пълния размер на данъчните облекчения за деца. В тази група могат да попаднат самотни майки на две и повече деца /те няма с кого да си разделят данъчното облекчение/, самотни майки на дете с увреждане, семейства с две и повече деца, от които поне едно е с увреждане /те дори и да си разделят данъчното облекчение, доходите им пак може да не стигнат, за да получат цялата сума на данъчното облекчение/. Тоест получава се така, че хората, които най-много се нуждаят, са всъщност ощетени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари