Разликата между ГЕРБ - СДС и ПП в Русенско е 328 гласа

1
Близо 68 500 граждани от областта са упражнили правото си на вот
Близо 68 500 граждани от областта са упражнили правото си на вот Снимка: БТА

Опцията „Не подкрепям никого“ е зачеркната от 2608 души, което е близо 4%

Ясни са резултатите в Русенско от проведените вчера предсрочни парламентарни избори.

68 497 русенци поискаха да гласуват за народни представители, което е малко над 34% от имащите право на глас 201 142 души. В сравнение с предходните избори за народни представители от ноември миналата година избирателната активност е с около 1.7% по-ниска.

При 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии в областта най-голяма се оказва подкрепата за ГЕРБ - СДС. За тях са гласували 15 481 жители на областта, което представлява 23.56% от упражнилите правото си на вот. Гласовете за ГЕРБ - СДС са точно с 481 повече спрямо изборите през ноември, отбелязват от Областна администрация - Русе.

На второ място се нареждат от „Продължаваме промяната“. Те са получили с 328 гласа по-малко от първата политическа сила. За ПП са гласували 15 153 души или 23.06% от отишлите до урните. За сравнение през ноември миналата година те получиха над 5600 гласа повече.

Трета политическа сила се явява „Възраждане“ със 7829 гласа или подкрепа от 11.92%. Подкрепата за тях се е увеличила с 3852 гласа спрямо последните парламентарни избори.

На четвърто и пето място остават „БСП за България“ и ДПС съответно с 10.75% и 8.64%. За левицата своят глас са дали 7064 русенци, а за „Движението за права и свободи“ 5674. И при двете политически сили се наблюдава лек отлив на избиратели.

Избирателите отредиха шесто място за „Демократична България – Обединение“ с 5.74% и съответно 3769 гласа. Така от ДБО отбелязват по-добър резултат с малко над 800 гласа спрямо ноември 2021-а.

С подкрепа от 5.02% седмото място в Русенско е за „Има такъв народ“. За тях са гласували 3297 души, което с над 5000 гласа по-малко спрямо ноември миналата година. След тях с 3104 гласа и подкрепа от 4.72% са от „Български възход“.

В десетката влизат още ВМРО – Българско национално движение и „Изправи се България“ съответно с подкрепа от 1.42% и 1.02%.

Всички останали партии и коалиции печелят подкрепа от под 1%. „Движението на непартийните кандидати“ взема 0.53%, „Коалиция справедлива България“ – 0.49%, „Атака“ – 0.43%, „Българска социалдемокрация – Евролевица“ – 0.32%, „Русофили за възраждане на отечеството“ – 0.27%, БСДД – 0.24%, „Коалиция за теб България“ – 0.23%, КОД и „Глас народен“ са с по 0.22%, като разликата между двете политически сили е едва от 1 глас, „Народна партия истината и само истината“ – 0.20%, „Национално движение единство“ – 0.19%, МИР – 0.18%, „Пряка демокрация“ – 0.17%, НФСБ и „БТР – България на труда и разума“ са с по 0.13%, като за НФСБ са гласували 88 души, а за БТР – 84. „Правото“ вземат 0.08%, „Български национален съюз – НД“ – 0.06% и БНО – 0.05%. За БНО са гласува 33 души.

Опцията „Не подкрепям никого“ е зачеркната от 2608 души, което е близо 4%. По думите на председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова не е имало сериозни нарушения. Най-вече те са били свързани с непопълнени докрай протоколи, забравени такива в чувалите и в копирните устройства. Имало и няколко по-фрапиращи случая, които касаят машинния вот. В няколко секции е имало машини, които са отпечатали разписка, но не е отразила гласовете в две секции. Обратното също се е случило, а в една от секциите членовете на секционната комисия в края на деня са се опитали да приключат изборния ден не с картата за член на СИК, а с тази на избирател, което е довело до един глас повече. Възникнали са и затруднения в попълването на протоколите в двете секции в областта, където се премина от машинно гласуване към такова на хартиени бюлетини. В РИК са постъпили и два сигнала, които обаче са счетени за неоснователни. Не е установено нарушение.

Недействителните бюлетини са 179, което е нищожно малко. Колкото до това дали ще се стигне до разместване в листите поради преференции, все още не е ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Бай Хой
    В Русе има 15 481 тъпи, като гъз мазохисти, дето обичат да ги праскат с 200!!! ИДИОТИИИИИИИ! Да ви е честит Винету Еднокнижний ;((
  • 4
    3
    Проверка
    Не е зле да се провери да не би тези гласове да са пуснати в секциите с дефектите машини!!!
  • 3
    2
    Гост
    При тази ниска активност и при толкова сигнали за злоупотреби в страната, тези избори не трябва ли да се касират?
  • 8
    1
    328 глупака
    повече гласували за ГРОБ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари