Различията остават дори и след срещата между Байдън и Путин

1
Байдън отбеляза, че тонът на срещата е бил положителен. Същото направи и Путин
Байдън отбеляза, че тонът на срещата е бил положителен. Същото направи и Путин Видео: NOVA

Американският президент очерта пред Путин ясни червени линии в сферата на киберсигурността

Едно денонощие след срещата между Владимир Путин и Джо Байдън продължават коментарите за равносметката от нея, информира NOVA . Преобладават мненията, че отвъд изразеното взаимно уважение двамата президенти не са разрешили нито един от спорните въпроси. Нито пък са се обединили около начини за подобряване на двустранните отношения, които са в най-ниската си точка от края на студената война.

Ако може да се направи равносметка от срещата между Байдън и Путин то тя е, че и двете страни са доволни от разговорите. Според наблюдатели американският президент показал, че е способен да отстоява позициите си срещу Москва.

Руският президент от своя страна е доволен, че срещата се е състоя и се завръща в Русия с чувството, че е доказал мястото си на привилегирован събеседник на американския си колега.

Джо Байдън си тръгна от Женева във видимо добро настроение и с усмивка.

"Важно беше да се срещнем лично, за да няма погрешни интерпретации за това, което искам да кажа. Направих това, което дойдох да направя: Първо, да определя областите, в които нашите две страни биха могли да развиват взаимни интереси и също да са от полза за света. Второ, да заявя директно, че САЩ ще отговорят на действия, които накърняват нашите жизненоважни интереси или тези на нашите съюзници", заяви президентът на САЩ.

Байдън отбеляза, че тонът на срещата е бил положителен. Същото направи и Путин.

"Вярвам, че нямаше враждебност, а напротив, срещата ни се проведе по принципен начин, нашите оценки по много въпроси се различават. Но според мен и двете страни демонстрираха желание да се разберат и да търсят начини за сближаване на позициите. Разговорът беше много конструктивен", каза руският президент.

Точка за Джо Байдън е и това, че той очерта пред Путин ясни червени линии в сферата на киберсигурността, като заплаши Русия с репресии, ако премине тези линии. Владимир Путин обаче отговори:

"Според американски източници, най-големият брой кибератаки в света се извършват от киберпространството на Съединените щати".

По време на срещата станаха ясни отново разминаванията между двете страни, особено по въпроса за правата на човека и най-вече по случая Навални. Путин нито веднъж не спомена името му.

"Той беше обявен за издирване. Знаейки това, той все пак дойде. Изхождам от факта, че той е искал, умишлено е дошъл да бъде задържан", подчерта президентът.

Путин отвърна на забележките на Байдън, като спомена щурма срещу Капитолия и полицейското насилие срещу чернокожите и подчерта, че не иска това да се случи на руска територия.

Джо Байдън определи сравнението като нелепо.

Извън тези забележки, двамата президенти си тръгнаха доволни. Според Байдън, резултатът от срещата ще стане ясен от действията на Москва през следващите 3 до 6 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари