Разказ на спешни медици, преминали през COVID-19

0
Не всички наши пациенти са коректни, имат по 4-5 симптома на коронавируса и си мълчат, споделя сестра Кристина Манчева
Не всички наши пациенти са коректни, имат по 4-5 симптома на коронавируса и си мълчат, споделя сестра Кристина Манчева Видео: NOVA

По време на дежурство те вдигат температура

Десетки заразени медици и трима лекари, загубили битката с COVID-19. Това е равносметката в столичната Спешна помощ от началото на пандемията до днес. В същото време - сигналите на телефон 112 не намаляват, а за да се отзоват на всички - здравите медици поемат дежурствата и на болните си колеги.

Само за последното денонощие сигналите, получени в столичната Спешна помощ са 530, 122 - за коронавирус. Точно девет месеца, след като беше регистриран първият случай на заразен с COVID-19 у нас - вирусът продължава да е непознат.

NOVA ни среща със спешни медици, преминали през заразата. Сестра Кристина Манчева и шофьорът Руди фон Фергуц са екип от четири години. Обикновено заедно помагат на хората да се справят с критичните ситуации. Преди седмици самите те се изправят срещу заразата - отново заедно.

По време на дежурство вдигнахме температура и ни изпратиха за PCR тестове”, каза Манчева.

Аз и колежката се оказахме положителни. Всичко ме болеше. Нямаше място по мен, където да не усещам болка. Мога да кажа, че съм от късметлиите, които изкараха вируса вкъщи”, сподели Фергуц.

След шест дни на антибиотици се влоших. Получих силен задух, а температурата не успях да я сваля, имах и отпадналост. Постъпих в болница за девет дни”, допълни Манчева.

Днес и двамата са сигурни, че са се заразили по време на работа.

Не всички наши пациенти са коректни. Много често казват, че нямат симптоми, но когато отидем, те покриват около 4-5 симптома на коронавируса, но ние сме с частична защита – ръкавици, маски, но не и с необходимото облекло”, поясни Манчева.

Пълно предпазно облекло медиците обличат, само когато тръгват към пациент с COVID-19 или симптомите му предполагат това. Като в случая, в който в линейката е и екип на NOVA. От съображения за безопасност той остана на разстояние, докато лекарите си свършат работата.

На ден те имат повиквания за няколко адреса за пациенти с коронавирус. Това, че са минали през заразата и имат антитела не им дава право да не спазят мерките срещу вируса.

Ние можем да бъдем преносители. Ако отидем незащитени, е вероятно да заразим някого, който не го е изкарал”, посочи Руди.

Страх няма, но емоция - да. Сега осъзнавам повече колко е опасно”, добави медицинската сестра.

Все още се задъхвам и запъхтявам. Силите ми не са това, което бяха”, категоричен е Руди.

Екипът от Спешна помощ не желае втора среща с вируса, но и не вярва, че антителата ще го пазят дълго. Сега Кристина и Руди могат да помагат на болните не само като лекари, но и като хора, преминали през това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари