Разговорите със Скопие за историята не помръдват и на йота

0
Съседите се сърдят, че българските им колеги отказват да използват прилагателното „македонски”
Съседите се сърдят, че българските им колеги отказват да използват прилагателното „македонски” Снимка: БГНЕС

Проф. Ангел Димитров: 11-та среща е нулева

11-та поредна среща на Смесената българо-македонска историческа комисия е нулева, не е направена дори една миниатюрна стъпчица напред.

Това заяви съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

След деветата среща нашите колеги отказваха да подписват протоколите, като настояваха навсякъде да съществува термина “македонски”. Блокирайки подписването на протоколите, те поставят под съмнение нашата работа. Нещата изглеждат несигурни и показват нежелание да се работи интензивно и резултатно. Това е част от опит за дискредитиране на България”, каза проф. Димитров.

Комисията е много далече от завършване на работата по учебниците за 7 клас в РС Македония по Средновековието. Дискусиите по точката за цар Самуил са абсолютно безрезултатни, по думите на българския професор.

Той заяви, че Комисията все още обсъжда въпроса за цар Самуил и края на Първата българска държава, което е четвърта точка от общо 14, които е трябвало да се обсъдят. Разговорите за характера на държавата на цар Самуил са се оказали безрезултатни. От македонска страна се настоява за една мултиперспективност, докато от българска – да се опира на историческите извори.

Имаме качествено различен подход към интерпретацията на миналото и по-точно за края на Първото българско царство. Има един общ език – уважение към историческите източници. Всички източници говорят за българска държава, български цар, какъвто е Самуил. Има писмени и епиграфски паметници“, посочи проф. Димитров.

Движим се с костенурско темпо. Много ми се иска в следващата година, ако работим пълноценно, наистина да направим това, което се очаква от нас заради подписания Договор за приятелство и добросъседство”, заключи проф. Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари