Раздавката, която задължително се приготвя за Черешова задушница

1
Вярва се, че на този ден хората трябва да направят нещо мило за останалите, като това да нахранят бедните
Вярва се, че на този ден хората трябва да направят нещо мило за останалите, като това да нахранят бедните Снимка: БГНЕС / Архив

Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят за прошка и да посетят църковен храм

Малцина са запознати с това, че на гроба на мъртвите се ходи ден преди Задушница. За предпочитане е това да се случи в ранни зори. С червено вино се преливат гробовете и се пали свещ. Каква храна трябва да се приготви на Черешова задушница? Отговорите дава zajenata.bg.

Ако имате близък човек, който скоро е починал, оставете вратите и прозорците на дома си отворени, така че душата му да го напусне, без да среща пречки.

Вярва се, че на този ден хората трябва да направят нещо мило за останалите, като това да нахранят бедните. В църквата се носят череши и жито, като житото трябва да е сварено ден, преди самата Задушница. Освен житото, наричано още коливо, може да се приготви и раздаде хляб, вино, дребни сладки и соленки.

Ако не сте имали възможност да сварите жито, то може да се замени с хляб или питка. Храните, които подавате на близките си за „Бог да прости мъртвите души”, трябва да бъдат с четен брой. Към самата подавка може да се добави и още нещо, което мъртвият е обичал да похапва. Това близките му го решават.  В някои краища в България близките на починалите остават храна на гробовете. Според свещениците обаче не бива да се прави, тъй като те вече не могат да се хранят и животните нападат храната и оскверняват гробовете. Можете да оставите шума от листата на орех върху гробовете на мъртвите, защото се смята, че по този начин им се прави сянка.

Това са все важни правила, които мнозина са позабравили, а е хубаво да се знаят и почитат!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари