Рашков: Убийството в Русе е разкрито. Имаме доста сериозни доказателства

2
Версиите са няколко - една успяха да докажат като най-вероятната, заяви вътрешният министър
Версиите са няколко - една успяха да докажат като най-вероятната, заяви вътрешният министър Снимка: БНТ

Не изпитвам никакви негативни чувства към Цацаров

"Това са пресилени изказвания. Аз не изпитвам никакви негативни чувства към този човек, така че вероятно е изненадан, вероятно нещо друго. Ето, той дори обвини премиера, че е оказвал институционален натиск."

Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков на въпрос дали отнетият достъп до класифицирана информация на Сотир Цацаров е лично отмъщение, предава БНТ.

Той има право да бъде възстановен в прокуратурата, заяви Рашков относно информацията, че Сотир Цацаров е подал заявление до прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във ВКП.

Вътрешният министър коментира и очакващото се решение дали правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор.

"Има материали, които трябва да се придвижат към министерството на правосъдието. Струва ми се, че там трябва да започне евентуална проверка, ако министърът на правосъдието има намерение да внася предложение. Добре би било да излезе решението на КС в тази връзка. Според мен има едно много отдавнашно решение на КС, още когато се създаде правомощието на министъра, беше ясно, че има възможности за предложения, не за решения", обясни Рашков.

Министърът коментира и използването на СРС-та от служители на МВР.

"Щом като един служител от една оперативна служба може във връзка с една предпроцесна дейност, както е известна една разработка, да направи предложение директно до съда и да поиска разрешение за СРС, логично възниква въпроса защо служител на МВР, който разследва, няма такова право. Помислете по този въпрос. Това е едно действие по разследването, което е залегнало в НПК и разследващият полицай няма право да го използва без прокурор. Смятам, че ако се промени законът в тази посока, ще се постигне един положителен ефект - прокурорите ще се освободят от един процесуален ангажимент, който имат сега."

Рашков коментира и жестокото убийство в Русе, като обясни, че се работи денонощно по случая.

"Ние считаме, че убийството е разкрито. Ще се внесат вероятно искания за задържане под стража и ще видим какво ще каже Русенският съд. Ние имаме доста сериозни доказателства за извършителите на това престъпление. Версиите са няколко - една успяха да докажат като най-вероятната, намерени са и трупни части, предстоят експертизи", уточни Рашков, без да разкрива повече подробности.

Той коментира и случая със спрения на границата автомобил на бившия министър Владислав Горанов.

"Тази кола е издирвана от Интерпол по искане на Русия. Съвсем не е нова, както твърдеше той и собственикът на фирмата. Тазследването е установило много странни факти - например засега данните са, че колата е произведена август 2018, а регистрацията ѝ е на 1 януари 2018", каза Рашков.

Ще изчакам да се образува съдебно производство и тогава ще се защитя в съдебната зала, заяви вътрешният министър относно разследването за АМ "Хемус".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    glatston
    Браво на полицията в Русе.Браво г-н Рашков.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари