Ракът на гърдата е враг номер 1 на жените в Русенско

0
Статистиката показва, че всяка година се откриват около 130-140 нови случая
Статистиката показва, че всяка година се откриват около 130-140 нови случая

Ракът на млечната жлеза продължава да бъде най-разпространеното злокачествено заболяване при жените в Русенска област.

Това съобщиха директорът на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров и завеждащият отделението по онкохирургия д-р Бисер Начев, предаде БГНЕС.

Статистиката показва, че всяка година се откриват около 130-140 нови случая, като същият брой пациенти са с доброкачествени заболявания, които са оперирани.

Наблюденията на онколозите сочат, че възрастта , при която се открива рак на гърдата, намалява. Най-младата пациентка е на 25 години, затова и профилактиката трябва да започва вече около 30-ата година. Именно благодарение на профилактиката при все повече пациентки заболяването се открива в ранен стадий, когато то е лечимо 100 процента. Над 50% от оперираните през миналата година жени в КОЦ-Русе са с органосъхраняваща интервенция, което им помага в психологически план.

150 жени от региона са се записали за профилактичен преглед в кампанията на фондация „Една от 8“, която започна в началото на март при огромен интерес. От досега прегледаните 80 жени, само при две е регистрирано онкологично заболяване, като те са насочени към доуточняване на диагнозата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари