Работодатели искат нов тип трудов договор

1
Според тях по този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците
Според тях по този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците Видео: БНТ

Нов тип трудови договори, в които брутният доход и чистото възнаграждение да са посочени отделно, поискаха работодателските организации. Според тях по този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците.

Освен промяна в типа на трудовите договори, срещу която синдикатите не възразяват, бизнесът иска осигурителната тежест, която в момента е разпределена 60% за работодателите, 40% за работника да се плаща солидарно 50:50, информира БНТ. Според работодателите, това нямало да се отрази на чистото възнаграждения на работниците, дори са готови да компенсират разликата. Срещу това предложение обаче остро се противопоставиха от Конфедерацията на труда „Подкрепа“. От профсъюза дори заплашиха с протести, ако това предложение залегне в Кодекса на труда.

Васил Велев, председател на АИКБ: Не ни подозирайте в пъклени планове. В рамките на общия разход на труд нищо няма да се промени и в рамките на нетния доход нищо няма да се промени. Всъщност това разпределение е напълно условно. Най-накрая и осигурителната вноска и самото възнаграждение го плаща клиентът, купувайки нашите стоки и услуги. Разпределението е напълно условно.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Много е важно да се знае, че това е изключително опасна тенденция. Това е първа стъпка към следващото им искане, а именно - изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения.Ние видяхме как това се случи в Румъния и какви протести имаше там, добре е да ги очакват и в България.

Министърът на труда Бисер Петков припомни, че идеята да се изравни осигурителната тежест между работник и работодател се артикулира още от началото на този век, но до момента няма съгласие между синдикати и работодатели. Според него спорът може да се реши само в рамките на социалния диалог:

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Факт е, че по-високата вноска се плаща от работодателите. Отново една от темите, по която ние водим със социалните партньори този разговор, защото той касае интересите и на двете страни, и съответно с техните представители трябва да го обсъдим за да имаме решение за промяна.

Бизнесът поиска първите 3 дни от болничните вече да не се плащат от работодателите и минималната работна заплата да не се определя от държавата на административен принцип, а да се договаря по отрасли.

Синдикатите не са съгласни и по двете теми.

Предложенията ще бъдат обсъдени още на 31 този месец между синдикати, работодатели и социален министър, а до 31 март промените в Кодекса на труда трябва да бъдат готови.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари