Работодатели алармират, че ще трябва да съкратят десетки още в следващите дни

0
Обричаме си работниците на глад и мизерия
Обричаме си работниците на глад и мизерия Видео: bTV

Някои от работодателите алармират, че ще трябва да съкратят десетки още следващите дни, ако извънредното положение продължи, и настояват за спешни мерки.

Обичайно в един от най-големите автомобилни сервизи в страната работят по 40 души. Днес са само трима и ремонтират служебните си автомобили. Работата им е намаляла рязко.

„Над 80 на сто в сферата на услугите. В производството, защото имаме и производство в сферата на автомобилостроенето - там напълно сме прекратили и сме в дилема какво да правим по- нататък“, обясни Стоян Мулетаров пред bTV.

Тази фирма има над 160 служители, които ще трябва да освободи изцяло още следващата седмица, ако продължава извънредното положение.

- 60 на 40 върши ли ви работа?- Не, след като се сметнат осигуровките са на повече от 20 на сто, а другите средства ние не сме в състояние да ги дадем .Нашият бизнес е обречен на крах.

Според българското законодателство, ако работодател като Стоян реши да съкрати повече от 10 работници, той трябва да уведоми за това синдикатите и агенцията по заетостта най-малко 45 дни предварително.

"Държавата в момента има механизъм, който не ни се позволява да си освободим хората, не ни се позволява да ги съкратим, - тоест. ние ги обричаме на глад и на мизерия, не виждам в момента какво трябва да се направи - нито можем да продадем скъпи коли, нито имаме такива. Когато е в неплатен отпуск, няма да имат средства“.

Най-малко три месеца ще бъдат необходими на бизнес като този, за да се възстанови след като кризата отмине. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари