Работниците се връщат в Дунарит вдругиден

1
Първа версия за пожара
Първа версия за пожара Видео: БГНЕС

Ситуацията с пожара в русенския завод "Дунарит" е овладяна. Това съобщи ръководителят на сформирания кризисен щаб и областен управител на Русе Галин Григоров, съобщи БТА.

При инцидента, който стана малко преди 11:00 часа, всички работници бяха евакуирани. Няма жертви или пострадали.

Григоров обясни, че мобилна станция на екоинспекцията е поставена в близкото село Николово, за да измерва евентуални замърсители. Пътищата в района са отцепени. Всички фирми, намиращи се в близост, са предупредени за евентуална опасност. Част от работниците са се прибрали по домовете си. Евакуирани са също и деца от няколко училища и детски градини в района.

"Към момента пламъците затихват, пушекът също намалява. Освен да изчакаме, друго не можем да направим. Ситуацията е под контрол, има постоянно наблюдение. Причините за инцидента тепърва ще се изясняват", обясни Григоров.

Директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който също пристигна на мястото на инцидента, обясни, че е важно действията да бъдат адекватни - каквито са били предварително разработени заедно с ръководството на завода.

"При подобни ситуации е необходимо да се действа по протокол, за да не изпуснем нещо", каза Николов.

Всички екипи на противопожарната служба са в района, има екипи на полицията и на Спешна помощ.

Николов обясни, че към момента не е предприемано гасене.

"За радост не е имало взрив, а запалване. То все още продължава да крие риск. В цеха няма хора, включително и наши пожарникари", каза Николов.

Петър Петров - изпълнителен директор на "Дунарит", обясни, че цехът, който е от няколко хиляди квадратни метра, се намира в най-източната част на територията на завода, на километър и половина от входа на предприятието. В него се произвежда взривна смес, като се работи с тротил и хексоген.

"Не мога да кажа какво количество взривни вещества има в цеха, максимумът е до 2 тона", обясни Петров.

По думите му най-вероятно се е запалил смесител за взривни вещества, намиращ се в западния край на склада. Петров каза още, че в момента в цеха тлеят дървени опаковки. Друго горене няма. Той обясни, че над склада работи дрон с термовизионна камера, като отчетената температура била спаднала до 60 градуса, което е знак, че вътре няма горене.

Петров обясни, че запалени взривни вещества не се гасят, тъй като може да се предизвика експлозия.

"Не би трябвало да очакваме взривове, щом досега не е имало. Ще се стремим да не допуснем пожарът да излезе от центъра си, и мисля, че това няма да се случи. Правилата са да изчакаме 24 часа", каза Петров.

Той каза, че най-вероятно служителите ще се върнат на работа вдругиден, след като е напълно сигурно, че няма опасност.

Петров посочи, че при инцидента около 10 работници са били в района на цеха, а общо 750 души са били на работа в завода.

Заради днешния инцидент служители на предприятието си спомниха за големия взрив през март 1993 г. в "Дунарит", когато са загинали петима работници, а много други са били ранени.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари