Работници се "пържат" на 50°C за двойна надница

1
Въведоха сиеста по строежите
Въведоха сиеста по строежите

В закритите цехове най-опасно

Работници се пържат на 50 градуса жега срещу двойна надница.

Това е една от ширещите се практики в разгара на летните горещини, когато по закон трудът в опасни условия трябва да бъде прекратен, заявиха за „Телеграф“ трудови инспектори, предава Монитор. Заради притискащи ги срокове и непрекъсваеми проекти обаче работодателите са готови на всичко, включително и на двойна надница, за да върви работата.

Практиката е засичана по-рядко на открито – в строителството на сгради, пътното строителство. Значително по-често обаче се среща на закрито – особено в производствени цехове с ламаринени покриви. Именно под тях въздухът се загрява значително над околната температура и може да достигне 50 градуса. Това обаче не отказва бачкаторите, съгласили се на двойно заплащане, за да даянят на опасните градуси.

Незаконно

Подобни уговорки са в разрез със закона, който вменява на работодателите задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в свръхтемператури. „Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти, е предпоставка и за тежки трудови инциденти най-вече заради забавените рефлекси на работещите“, съобщиха от Главна инспекция по труда. Оттам припомниха, че при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения до максимум 25 градуса. При определени производствени процеси по изключение са допустими температури до 33 градуса, но само за определен период от време на труд. Резултатите от контролната дейност на ГИТ показват, че обикновено сигнали за работа при високи или ниски температури се подават от работещи на закрито.

Съвестни

Все повече работодатели се грижат съвестно за работниците си в жегите, констатират от ГИТ. Промяна на работното време с цел избягване на работата в най-горещите часове, промяна на типа работа и ползване на повече почивки за възстановяване на топлинния и енергиен баланс на организма са сред мерките. Работодателите са длъжни също да осигуряват разхладителни напитки на персонала. Според трудови инспектори при откритата работа по строежите на сгради опасността е най-вече за тези с високо кръвно, които при прилошаване в жегата могат да загубят равновесие и всичко да завърши с фатална трудова злополука.

Роби

Крайни случаи на работодатели, които се държат с работниците си като с роби и ги мъчат на жегата, обаче не са засичани. „Извършените проверки от наши инспектори показват, че работодателите осигуряват необходимите условия на труд в дни с много високи температури“, съобщи за „Телеграф“ Ирена Николаева, директор на Инспекцията по труда в Русе, където вече бяха измерени рекордни жеги. В проверените обекти работодателите са осигурили достатъчно вода за служителите и са променили работното време с по-ранен начален час, поясни Николаева. В строителството в най-горещите часове не са открити работници на открито. В Добрич пък строителните фирми са въвели гъвкаво работно време: от 7.00 до 11.00 ч. и от 16.00 до 20.00 ч.

Наредиха на 4 босове да си поправят климатика

Нели Колева

Инспекцията по труда в Пловдив проверява 5 сигнала до момента за работа в горещи помещения на закрито, съобщи шефът ѝ Атанас Чернаев. Той уточни, че от тях 4 са приключили с предписания, а по петия проверката продължава. Сигналите са подадени от работници, които са били принуждавани да работят при високи температури в закрити помещения. При четирите завършили проверки инспекторите са установили, че климатиците в работните помещения са повредени, и са дали предписания на работодателите да ги поправят. „Засега глобени няма, инспекторите мерят температурите в помещения на закрито по няколко пъти на ден. Ако работодателите не изпълнят предписанията, при последваща проверка ще пристъпим към писане на актове за административни нарушения“, каза още Чернаев.

Началници осигуряват вода и чести почивки

Северина Димитрова

Масово работодателите в Кюстендилско подсигуряват вода на служителите си. Това е факт от няколко дни, след като термометрите прегряха, а областта попадна в червената зона по температури. „При нас в шивашкия цех е хладно. Шефовете са монтирали климатици, дават ни вода и естествено, почивки“, коментира млада жена, работеща в един от цеховете в промишлената зона на Кюстендил. От Инспекцията по труда в Кюстендил също казват, че към този момент няма сигнали от страна на работници, които са карани да работят в жегите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари