Путин обвини Киев в организиране на морския сблъсък

0
Страната е под заплаха от война с Русия, заяви Петро Порошенко
Страната е под заплаха от война с Русия, заяви Петро Порошенко Видео: NOVA

Българското правителство излезе с позиция за кризата между Украйна и Русия.

Действията на Русия са недопустими, призоваваме плавателните съдове на Украйна да бъдат освободени, гласи становището на Съвета по сигурността към Министерския съвет. И Русия, и Украйна продължават войната на думи и сблъсъка на версии за случилото се на 25 ноември.

В Черно море се случи граничен инцидент, нищо повече”, заяви Владимир Путин.  „Как би трябвало да реагират? Ако не бяха постъпили по този начин, трябваше да се изправят пред военен съд”, предава NOVA.

Противоречива остава информацията в чии води се стигна до първия открит сблъсък между руски и украински военни.

Нека ви насоча вниманието - те навлязоха в руски териториални води, които са били руски преди присъединяването на Крим”, заяви Путин.

Посочените от Украйна координати показват, че украинските морски съдове са били в международни води. Украинският президент показа как Русия увеличава военното си присъствие по украинската граница. Петро Порошенко предупреди, че Украйна е изправена пред пълномащабен военен конфликт.

Не искам някой да си мисли, че това са играчки. Страната е под заплаха от война с Русия”, заяви Петро Порошенко.

Морският сблъсък е ново руско нападение, твърди украинският посланик в София.

Русия всъщност разшири военните си действия в морска акватория, имам предвид Азовско море и Черно море”, заяви Виталий Москаленко - посланик на Украйна в България.

А съдът в Крим осъди днес и последните задържани украинци на 2 месеца арест.

Украйна изисква незабавно да бъде предоставена медицинска помощ на ранените военнослужещи, да бъде осигурено тяхното незабавно и безопасно връщане в родината”, заяви Виталий Москаленко.

Руският президент изключи военен конфликт.

„Който и да е на власт сега в Киев, руският и украинският народ винаги са били и ще бъдат братски. Политическата пяна ще отшуми”, заяви Владимир Путин.

Деескалация на напрежението с настоящите киевски власти е невъзможно, каза руският посланик в София.

„Сега сме свидетели на политически борби в Украйна, които са свързани с президентските избори, повтарям, президентските избори на 31 март. Засега не виждам никаква перспектива за отношенията с Украйна. Дай Боже, такива да се появят, може би ако дойде ново управление”, заяви Анатолий Макаров - посланик на Русия в България.

Анатолий Макаров коментира и българската позиция за сблъсъка. Наблегна обаче на позицията на президента Радев.

Смятам, че изявленията са премерени. Абсолютно нормално е да се призовава за намаляване на напрежението между страните. Това е нормално, абсолютно”, заяви Макаров.

В продължение на 30 дни в Украйна е в сила военно положение, а Русия днес изпрати още противоракетни системи С-400 на анексирания Кримски полуостров.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари