Птицефермите в Русенско вземат мерки срещу птичия грип

1
Именно в този район са едни от най-големите птицеферми, както и такива за производство на бройлери в Северна България
Именно в този район са едни от най-големите птицеферми, както и такива за производство на бройлери в Северна България Видео: Русе Медиа

Превантивни мерки срещу птичия грип набеляза Областната епизоотична комисия в Русе, в която участваха зам.областният управител Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Заседанието е във връзка с нарастването на случаите на птичи грип по дивите птици в Западна Европа и очакваната им миграция, включително и към България. От ОДБХ обясниха, че този щам на заразата не е опасен за хората, предава Русе Медиа.

Към момента на територията на областта няма случаи на инфлуенца по птиците, но въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава висока. Затова Областната епизоотична комисия разпореди предприемането на превантивни мерки, за да не се засегне птицевъдството, което е силно развито в региона. Именно тук са едни от най-големите птицеферми и обекти за производство на бройлери в Северна България.

До следващия вторник всички общини ще трябва да проведат епизоотични комисии. Ще се осъществява постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност, като се предприемат и мерки да не се допуска излизането на птици извън дворовете. Не трябва да има и контакт между домашните и диви птици.

От особено значение е фуражите да се съхраняват на закрито, а при намерени диви птици, както и при завишена смъртност в стопанствата с домашни птици, ветеринарният лекар трябва да бъде незабавно информиран. Ще се осъществява засилен контрол при транспортирането на птиците, както и миграцията на прелетните птици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари