Психиатър ще проверява годността на военните

0
Военнослужещите, които злоупотребяват с алкохол или наркотици, ще бъдат пращани на психиатър
Военнослужещите, които злоупотребяват с алкохол или наркотици, ще бъдат пращани на психиатър

Военнослужещите, които злоупотребяват с алкохол или наркотици, отиват на преглед при психиатър.

Там униформените ще бъдат проверявани за годността им да служат в армията. Това става ясно от изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за предотвратяване, контрол и установяване на годността за военна служа на военнослужещи при употреба на алкохол и наркотици, която вече е влязла в сила, предава Монитор.

Задължително изследване за употреба на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества ще се извършва в 8 случая. Това се случва при първоначално приемане на военна служба, на кандидатите във висшите военни училища, на кандидатите за служба в доброволния резерв. Проверка минават и военнослужещите, определени за мисии в чужбина.

2 седмици преди заминаването им, както и при завръщането в страната на военните от операции и мисии в чужбина. За дрога ще се тестват и кандидатите за летателни и плавателни длъжности. На изследване ще се подлагат и военни, заемащи длъжности, свързани с управление на безпилотни самолети.

При положителен резултат от тест за алкохол или наркотици военният трябва да отиде в най-близката МБАЛ на ВМА за вземане на проби за лабораторно изследване. Пробите се изпращат в специализираната химико-токсикологична лаборатория на ВМА, където се прави изследването. Ако е установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или употреба на дрога, командирът или ръководителят на военнослужещия го изпраща на преглед при психиатър във ВМА-София. При заключение „психично здрав“ началникът на военното формирование може да наложи дисциплинарно наказание на военнослужещия, но при установяване на заболяване той се насочва за военномедицинска експертиза за определяне годността за военна служба.

Психологичната работа при случаи на употреба на алкохол и злоупотреба с наркотици е 3 месеца. В наредбата е описан алгоритъма стъпка по стъпка – процедури за установяване на индивидуални характеристики, водещи до предразположение на воннослужещия към нежелано поведение, свързано с употреба на алкохол или наркотици, най-малко веднъж седмично индивидуална психологична работа, групова най-малко два пъти месечно и т.н.

Накрая се прави оценка на личностната стабилизация и вероятността от бъдещи прояви от рисково поведение, свързано с употребата на алкохол или дрога. В наредбата изрично е посочено, че при извършване на психологическата работа е необходимо да се спазват принципите на своевременност, реалистична оценка на ситуацията, конфиденциалност и прилагане на съвременните стандарти за добра практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари