Пшеницата поевтиня, хлябът - не

0
Пшеницата за година е паднала с 9% до 310 лева за тон без ДДС
Пшеницата за година е паднала с 9% до 310 лева за тон без ДДС

Поевтиняване на пшеницата и царевицата, които иначе традиционно поскъпват през зимата, е отчетено през януари. Това съобщи Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), цитиран от БТА.

Пшеницата за година е паднала с 9% до 310 лева за тон без ДДС. Според експертите от борсата цената се понижава заради добрата реколта и поскъпването на долара.

На годишна база брашно тип "500" поевтинява с 3% до 70 ст. за пакет от един килограм без ДДС, сочат още данните на ССБ. Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че суровината за производство на хляб в края на януари е само с 2 ст. по-скъпа, отколкото в началото на миналия месец. В петък средната цена на борсите бе 0,87 лв./кг с ДДС. В последните дни на януари миналата година то е било с 4 ст. по-скъпо.

Статистиката на ДКСБТ сочи още, че през миналата седмица най-ниска цена от 0,56 лв. за килограм брашно тип „500” е регистрирана на борсата във Враца, а най-високата от 1,10 лв. е в София и Шумен. Цени на едро от левче и нагоре са отчетени още на тържищата в Благоевград, Монтана, Русе и Сливен, Котировки под 80 ст. са регистрирани в 10 града на страната.

Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите, смята обаче, че няма условия за поевтиняване на хляба. По думите є в последно време се наблюдава поскъпване на хлебната пшеница. „Причината е налагането на експортни мита от страна на Русия и Украйна, които са едни от големите износители”, каза тя.

„Българското жито сега усилено се изнася и това е добра новина. Наистина пшеницата спрямо януари миналата година е по-евтина, но това е заради по-ниската база, от която тръгват продажбите. В момента имаме покачване на цената с 30-40 лв. за тон на пшеницата с хлебопекарни качества. Истината е, че арабските страни купуват много жито. При тези условия няма как да има поевтиняване на основната суровина за нас ­ брашното. Цената му по стоковите борси и тържищата остава относително постоянна. Там няма поевтиняване”, добави тя.

Според нея по-ниските цени на дизела в последните седмици са само животоспасяваща инжекция за икономиката. „Не бива да се забравя, че от 1 януари минималната работна заплата и осигурителните прагове са качени”, каза още Кукушева. „Освен това през зимата енергийните сметки на производителите са най-високи. При тези условия доставната цена на хляба е на ръба на себестойността му”, добави тя.

Проф. Христо Станчев, дългогодишен експерт по производство на фуражи прогнозира, че евтините горива ще доведат до спад на цените на храната за животните с 10-15 на сто. Той смята, че това би трябвало да доведе и до поевтиняване на месото и млякото.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари