Проверяваме съвместно с Румъния корабите по Дунав

0
Софтуерът за електронната система трябва да бъде готов до декември 2018-а, а съвместните проверки да започнат през пролетта на 2019-а
Софтуерът за електронната система трябва да бъде готов до декември 2018-а, а съвместните проверки да започнат през пролетта на 2019-а Видео: БНТ

Морските администрации на България и Румъния подписаха споразумение за съвместни проверки на корабите, плаващи в общия ни участък на река Дунав.

По този начин ще се спести време на бизнеса, като се правят повторни проверки само на корабите, за които вече е установено, че имат пропуски.

Предстои изготвяне на съвместни правила за плаване в българо-румънския участък на река Дунав, както и оценка на риска при проверката на съдовете. Ще бъде направена и обща електронна система за обмен на информация, така че, ако на даден кораб е установено нарушение на едното пристанище, на следващото да се провери дали е отстранено. А това ще се отрази положително на корабоплаването.

кап. Живко Петров – изп. директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”: Проверявани, доказани в добро качество и добре поддържани, натиска върху собственика ще намалее. Просто ще бъде проверяван по-рядко или ще бъде проверяван за определен по-дълъг период от време, което облекчава самата експлоатация на кораба и хората, които са на него.”

Предстои да бъдат изготвени и общи правила за проверка, които ще бъдат одобрени от двамата министри на транспорта. Ще се създаде и комитет, който да унифицира методологиите и да обучава инспекторите.

кап. Живко Петров – изп. директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”: След това предстои да изготвим нещо като ръководство на инспекторите за извършване на проверките, защото е много важно при обмяната на информация методологията да бъде еднаква и преценките да бъдат еднакви.”

Софтуерът за електронната система трябва да бъде готов до декември 2018-а, а съвместните проверки да започнат през пролетта на 2019-а. От България и Румъния имат желание този опит да бъде представен пред Дунавската комисия и той да бъде приложен в целия участък на реката.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари