Проверка установи какво има в един "Телешки колбас"

0
Оказва се, че в малотрайния продукт телешкото е само на етикета
Оказва се, че в малотрайния продукт телешкото е само на етикета

Големите търговски вериги предлагат изобилие от стоки, което често подвежда потребителите.

Разчитайки на ефектната опаковка и примамлива цена на продуктите, производителите отдавна са намерили начин как да прикриват нелоялните си практики.

Проверка на “Марица” с внимателен прочит на етикетите е установила, че информацията за много от колбасите е напълно подвеждаща. Оказва се, че в малотраен продукт с название "Телешки колбас" телешкото е само на етикета.

На практика под опаковката ни чака неустановени в процентно съотношение съставки от пилешко, пуешко и сланина. Наличието на говеждо месо в състава е едва 8%.

За да ни заблудят, производителите използват вратичка в Европейското законодатeлство, според която, щом в месния продукт има наличие на 5% от съответното месо, той може да се предлага като такъв, коментира Кирил Вътев, собственик на голямо месопреработвателно предприятие.

Според него обаче, ако искат да са лоялни към клиентите си, производителите би трябвало да предлагат въпросния колбас с 50% телешко или говеждо и 50% свинско месо. В такъв случай обаче цената му в никакъв случай няма да е като тази на конкуриращия го микс. Другият проблем според Вътев е, че у нас няма достатъчно суровина от телешко и говеждо. 

За да не се окаже, че сте дали парите си на вятъра, препоръчително е да четете внимателно етикетите на колбасите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари