Протестно шествие в София подкрепя човешките права в Иран

0

Студенти са загинали, бити до смърт в учебни заведения, разкри Фирузе Ак Бари

Иранската общност в България подкрепена от неправителствени организации излизезе на протестно шествие в София, предава БНТ. Ислямската държава е разтърсвана от протести, избухнали след убийството на 22-годишната Махса Амини, чийто кичур от коса, показал се под бурката, предизвика нейната смърт.

Хората от иранската общност у нас искат по-голяма защита на жените в родината им. Оказва се обаче, че и в България, те срещат големи трудности в това да получат статут на бежанци.

Близо 1000 ирански граждани живеят в България. Голяма част от тях нямат статут за международна закрила. Много от тях участват в шествието днес и казват, че искат да бъдат гласа на Иран. По думите им правителството заглушава интернет връзките и затова не може да се разбере какво точно се случва там в момента.

"Нещо много важно не се чува тук - какво се случва в училищата в Иран. Децата и тийнейджърите нямат сигурност в училищата. Това, което знаем е, че двама студенти са загинали, бити до смърт в учебни заведения. Заради спирането на интернет нямаме информация какво точно се случва в Иран", каза Фирузе Ак Бари.

"Те са потърсили международна закрила от държавата ни в лицето на Държавната агенция за бежанците, но много от тях получават откази. България продължава да третира Иран като сигурна страна. Последните събития само показват какво се случва в тази страна, която в момента се владее от диктаторски режим. Там се избиват мирни граждани. До момента 400 души са загубили живота си в свободното изразяване на искането на базовите човешки права. Над 40 000 се говори, че са задържаните арестувани", каза Диана Димова, организатор на протеста.

"Оспорваме решенията на Държавната агенция за бежанците решения за отказване на международна закрила на много ирански бежанци. По наша инициатива ще се случи скоро среща, за да можем да обсъдим Иран сигурна страна ли е или не", заяви още организаторката на протеста.

От НС протестиращите очакват българската държава да излезе с официална декларация, осъждайки режима в Иран, да гарантира с искането си обективно разследване на всички престъпления и убити там, да гарантира справедливото третиране на иранските бежанци, които са потърсили закрила у нас.

Протестиращите искат отзоваването на иранския посланик у нас.

"Смятаме, че в демократичния свят представители на диктаторски режими по никакъв начин нямат право да продължат пребиваването си", допълни Димова.

Шествието продължава с демонстрации с рязане на кичури от страна на мирни граждани и на над 40 съпричастни български организации. Протестиращите възнамеряват да завържат 300 бели забрадки с надпис - "Жена, живот, свобода" пред Иранския културен център, където и ще оставят кутия с отрязаните кичури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари