Протестиращите в Белград нахлуха в сръбския парламент

2
Има арестувани
Има арестувани Снимка: getty images

Група буйстващи демонстранти влязоха отново в сблъсъци с полицията пред сръбския парламент снощи, но и нападнаха редица репортери и всеки, който снимаше сцените, предаде ДПА.

До поредните сблъсъци в столицата на Сърбия се стигна, след като група млади мъже, скандиращи патриотични възгласи, избутаха демонстрантите, които са против насилието, избутаха и металните заграждения и влязоха през незащитения главен вход на сградата на парламента.

Разположената вътре полиция ги изтласка навън и образува кордон пред входа на сградата. След това в продължение на час и половина служителите й бяха подложени на обстрел от нападателите, които хвърляха бутилки, факли и камъни по тях. Няколко от тях донесоха големи бетонни късове отнякъде и ги хвърлиха по полицаите.

В крайна сметка тези атаки срещу полицията в един момент спряха, но двете групи останаха изправени едни срещу други, почти лице в лице. При снощните сблъсъци полицията използва и сълзотворен газ, отбелязва ТАСС.

Един от протестиращите пред сградата на парламента в Белград снощи е бил ранен с нож, съобщи репортер на ТАСС от мястото на събитието, нападението е извършил друг участник в митинга.

Инцидентът е станал по време на блъсканицата при металните заграждения. Цивилни полицаи, които се намирали сред множеството, извели ранения на безопасно място и му оказали помощ в сградата на парламента. Колегите им са задържали нападателя.

Снощният изблик на насилие в сръбската столица беше третият за общо четирите досега вечери на протестите, предизвикани от обявеното от президента Александър Вучич намерение да бъде въведен полицейски час за целия уикенд заради влошаващата се обстановка с Ковид-19.

Само в четвъртък нямаше никакви сблъсъци, но това се дължеше основно на съпротивата срещу насилието на мирните демонстранти.

През първите две вечери от протестите полицията стоеше пред сградата на парламента, екипирана за борба с безредици, а в четвъртък и снощи те бяха вътре в самата сграда, поради което и входът й беше останал незащитен.

Демонстрациите започнаха заради намерението за връщането на строгите противоепидемични мерки, но бързо се насочиха срещу автократичното управление на Вучич, отбелязва ДПА.

Снощи гневът беше допълнително разпален и от телеконферентната среща на сръбския президент през вчерашния ден с косовския премиер Авдулах Хоти, в която участваха и френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

След срещата, която имаше за цел да даде ново начало на преговорите за нормализиране на отношенията, Вучич призна, че Сърбия е сама в усилията си да запази какъвто и да било суверенитет върху населеното предимно с албанци Косово.

Отцепилата се провинция, на която повечето сърби гледат като на най-важната част от своята страна, през 2008 г. обяви независимост.

Крайнодесни политици и екстремистки групи обвиняват Вучич в предателство за това, че преговаря с косовските албанци.

По-рано през вчерашния ден както Вучич, така и сръбският премиер Ана Бърнабич призоваха протестиращите да се въздържат от насилие и да избягват риска да разпространят още повече Ковид-19, което да доведе до срив на и без това претоварената здравна система.

Десетки арести бяха извършени в Белград, след като група буйстващи демонстранти снощи отново влезе в сблъсъци с полицията и нападна и редица репортери и всеки, който се опитваше да заснеме сцените, предаде ДПА.

Полицията е задържала най-малко 70 души, участвали в насилието, според съобщения в местни медии. Няколко души са ранени, посочва местният вестник "Блиц". Основната демонстрация обаче остана мирна през цялото време.

Снощният изблик на насилие беше третият за общо четирите досега вечери на протестите в сръбската столица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари