Протестиращ осъди МВР за незаконен арест

1
Прокуратурата отказа да разследва полицай за лъжесвидетелстване по време на протестите
Прокуратурата отказа да разследва полицай за лъжесвидетелстване по време на протестите

Прокуратурата отказа да разследва полицай за лъжесвидетелстване по време на протестите

Член на гражданско сдружение БОЕЦ е бил задържан незаконно от полицията по време на протест пред парламента на 2 септември м.г., който беше наречен от организаторите "Велико народно въстание".

Това приема в решение Софийският районен съд, с което отменя заповедта за арест на Венелин Божилов (бел.ред. на снимката е в средата) и осъжда МВР да покрие разходите по делото, съобщава в публикация "Сега". Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред втора инстанция.

Мъжът е задържан в сутрешните часове на протеста около 9 ч., а малко по-късно представители на БОЕЦ опитаха да влязат в сградата на Народното събрание.

"В един момент стана бутане между граждани и органите на реда и не знам как се озовах зад кордона. Свидетел по делото разказа как полицията ме дръпна навътре", коментира Божилов пред "Сега". Той е категоричен, че не е провокирал служителите на реда, но въпреки това е останал в ареста 19 часа.

Съставен му е и акт за административно нарушение, в който пише, че възпрепятства работата на органите и не изпълнява полицейско нареждане. Съдът обаче отбелязва, че за да бъде задържан човек, трябва да има поне подозрение, че може да извърши престъпление.

По друго дело срещу протестиращи, Софийската прокуратурата отказа да разследва столичен полицай за лъжесвидетелстване, пише "Свободна Европа". Христо Шоколаров, който участва в арестуването на 8 души по време на протеста в София на 2 септември, твърди, че е видял няколко демонстранти да хвърлят бомбички на две различни места по едно и също време. Според съда обаче неговите показания са "компрометирани".

Четири месеца по-късно образуваната проверка срещу Шоколаров приключва с отказ от досъдебно производство заради липса на данни за престъпление, съобщава още "Свободна Европа".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари