Протест на превозвачи блокира центъра на София

0
Вървят автошествия в редица градове
Вървят автошествия в редица градове Видео: NOVA

От бранша организират автошествия в редица градове

Национален протест на работещите в транспортния бранш се провежда в сряда. Те заявяват, че недоволството им е провокирано от липсата на диалог с институциите и на стратегия за развитие на сектора.

В София протестът започна пред парк „Враня” и стигна до президентството. Там бяха паркирани камиони, които блокираха движението по жълтите павета, предаде NOVA.

Автошествия се организират в редица точки от страната. Недоволството си ще изразят и международни и автобусни превозвачи от Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен и Смолян.

Основните искания на транспортния бизнес са в три направления: намаляване цените на горивата и отпадане на две идеи: за по-високи цени в тол системата и за таксуване на всички второстепенни пътища. Ако до 20 дни исканията им не бъдат изпълнени, ще има нов национален протест на 18 май, който ще блокира движението по магистрали, гранични пунктове и автогари.

В Благоевград протестите започнаха в 10 ч., когато превозвачи се отправиха на автошествие към Симитли. Според управителя на една от фирмите - Николай Хайлезов, исканията са да се махне биопродуктът от горивото или да се намали акцизът. "Не е нужно да затваряме пътища, просто ще спрем да работим - това повече боли. Вече има много фалирали фирми", разкри той.

В Пловдив пък сборният пункт е "Кукленско шосе" в района на митницата. Там се събраха десетки тирове и автобуси. Според Илия Костурски няма разбирания към исканията на превозвачите. "Не сме вярвали, че ще достигнем до такава форма на диалог с държавата. Увеличаването на цената на горивата изключително много ни касае. Във всяка европейска държава това е подпомогнато с мерки, само у нас няма", обясни той.

Протестът в града ще е в час пик и ще премине през централните пътни артерии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари