Просветният министър откри, че училищната система е политизирана

1
Проф. Николай Денков отправи предупреждение към шефовете на РУО да не използват позициите си за партийна дейност
Проф. Николай Денков отправи предупреждение към шефовете на РУО да не използват позициите си за партийна дейност

Въпреки че заяви, че думата "ревизия" не влиза в приоритетите на МОН, служебният министър проф. Николай Денков освети отдавна съществуващ, но неглижиран проблем в родната образователна система.

В интервю за 24 часа той коментира, че изненадващо се е натъкнал на сериозен системен проблем - политизирането на училищната ни система.

По думите му той не се е виждал през 2017 г. при предишния му мандат като служебен министър и е свързан с йерархичната структура в средното образование - това, че министърът назначава началниците на регионалните управления по образованието, те от своя страна назначават директорите, а директорите - учителите. "По принцип това е добра система, създава дисциплина и при появата на проблем може да се реагира много бързо. Йерархичната система обаче създава и едно изкушение - да се използва за други цели", казва той, давайки нагледен пример за това. 

"С изненада научих, че за изборите за 45-то НС 11 от 28 началници на РУО са били в дългосрочен отпуск по партийни дела. Получихме също множество сигнали за партийна активност и дори за натиск в полза на определена партия в предизборната кампания. А в този период учебната година беше в разгара си, имаше проблеми, свързани с дистанционно обучение", коментира проф. Денков.

По думите му подобно поведение за него е неприемливо. "Тази система трябва да бъде напълно деполитизирана и департизирана, защото става дума за обучението и възпитанието на нашите деца, което е надпратийна и национална кауза", казва министърът и отправя предупреждение към шефовете на РУО да не използват позициите си за партийна дейност, защото ще се намеси решително при всеки сигнал за такава.

"Явно трябва да се въведат допълнителни контролни механизми, които да не позволяват използването на училищната система в интерес на партия, която и да е тя. Разглеждаме нормативната база и ако не се наложи, ще предложим допълнения, които да гарантират деполитизацията и да предпазват училищата от злоупотреба с власт за партийни нужди", казва още той.

ПРИОРИТЕТИ

Четири бяха обявените от МОН приоритети за следващите три месеца. Първият е за успешното завършване на учебната година, вкл. държавните зрелостни изпити, НВО-то след 4, 7 и 10 клас и приема след основно образование. Вторият е задълбочен анализ на резултатите от дистанционното обучение, който МОН вече е започнал да прави и след който ще предложи пакет от мерки, които да бъдат прилагани от следващия екип в министерството. Третият приоритет е висшето образование - тук ще бъде завършена пътната карта на всишето образование, като бъде добавена и липсващата аналитична част, а като четвърта задача екипът на проф. Денков ще направи преглед на дейностите по Плана за възстановяване и развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари