Променя се редът за изплащане на добавката за чужда помощ към пенсиите

0
Промяната засяга лицата, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за личен асистент
Промяната засяга лицата, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за личен асистент

От 1 септември се променя редът за изплащане на добавката за чужда помощ към пенсиите на лицата с увреждания, информира БГНЕС.

Промяната засяга лицата, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ с изричното съгласие тя да се превежда на АСП след сключване на трудов договор с асистент.

За тези лица Националният осигурителен институт (НОИ) е длъжен да превежда на агенцията дължимата сума за добавка за чужда помощ за времето от датата на започване на изпълнението на трудовия договор с асистента.

След като договорът с асистента бъде прекратен, НОИ ще започне отново да изплаща добавката към пенсията на лицето .

Промяната е във връзка с влизането в сила на Закона за личната помощ. Тя се отнася единствено за добавките за чужда помощ към изплащаните им пенсии, но не и за самите пенсии. Те ще продължат да се изплащат от НОИ по досегашния ред.

За лицата с увреждания, за които има сключен трудов договор с асистент до 30 август 2019 г. включително, дължимите за месец септември суми за пенсии и други добавки (без добавката за чужда помощ) ще бъдат изплатени от НОИ с пенсионен запис по заявения от тях начин – в пощенска станция или по банков път.

От месец октомври 2019 г. изплащането им ще става в обичайните срокове.

Същият ред за изплащане на пенсиите и добавките за чужда помощ ще се прилага и за лицата с увреждания, които в бъдеще подадат заявление-декларация за предоставяне на лична помощ със съгласие за превеждане на добавката им за чужда помощ към АСП след сключване на договор с асистент.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари