Прокуратурата отново предаде на съд Лютви Местан

0
Лидерът на партия ДОСТ е съден за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе
Лидерът на партия ДОСТ е съден за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе Снимка: БГНЕС / архив

Лидерът на партия ДОСТ е съден за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе

Прокуратурата отново даде на съд лидера на партия ДОСТ Лютви Местан и 33-годишния Юсеин Ахмед за съпричиняване на катастрофа, при която на 14 април 2019 г. загина 6-месечното дете на Ахмед.

Лютви Местан се връщал от Джебел с автомобила си „Фолксваген“. На кръстовището на Главен път I-5 и пътя за кърджалийското село Загорско завил наляво, за да се включи в пътя към ГКПП „Маказа“.

При завоя обаче неговата кола се сблъсква с БМВ, управлявано от Юсеин Ахмед и в резултат загива 6-месечното бебе на Ахмед.

Обвинителният акт срещу двамата беше внесен в окръжния съд в Кърджали през юли миналата година. Но първо магистратите в ОС-Кърджали, а после и колегите им от апелативния съд в Пловдив върнаха делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, свързани с правата на пострадалите – майката и братчето на загиналото бебе.

Сега Лютви Местан е предаден на съд за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата. Прокуратурата твърди, че това е така, защото като е навлязъл от път без предимство в такъв с предимство, не се е съобразил със знака „Стоп“, нито с идващото по главния път БМВ като не го е пропуснал и така е причинил смъртта на 6-месечното бебе (чл. 343 ал. 1, б. „в“ във вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК).

33-годишният баща на детето също е предаден на съд за нарушение на правилата за движение по пътищата. Според прокуратурата Юсеин Ахмед не се е движел възможно най-вдясно в платното, не е намалил скоростта и не е спрял, когато е възникнала опасност за движението. Освен това Ахмед се е движил с превишена скорост, ограничението там е било до 90 км/ч. „Навлязъл е върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка“, съобщават от държавното обвинение. И в резултат на това причинил смъртта на детето си (чл. 343 ал. 1, б. „в“ вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК).

Досъдебното производство беше взето на специален надзор от ВКП по разпореждане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Делото е от над 1200 страници в 12 тома. Разпитани са 22 свидетели, събрани са множество веществени доказателства. Изготвени са били четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петорна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че Местан и Ахмед нямат алкохол в кръвта.

Лидерът на ДОСТ е с гаранция от 10 000 лева, а Ахмед – с 1000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари