Прокуратурата отхвърля експертизата на Булмаркет

0
Единствена причина за инцидента в Хитрино е високата скорост
Единствена причина за инцидента в Хитрино е високата скорост Видео: БГНЕС

Данните по делото показват, че единствена и основна причина за настъпилия инцидент в Хитрино е високата скорост.

Това каза Николай Димитров, който заедно с екипа му, е адвокат на пострадалите от Хитрино, предаде БГНЕС.

В понеделник на пресконференция представители на фирма „Булмаркет ДМ” ЕООД заявиха, че нови технически експертизи доказват, че не високата скорост, а повреда на релсовия път, е причина за трагедията в Хитрино.

„Такива данни за стрелка и доклади, може да проследите в интернет, циркулират от самото начало на инцидента, но към този момент аз не виждам никакво покритие с факти и доказателства за всеки един от тях. Доколкото знам е изготвена частна експертиза. Да, разбира се частна експертиза може да ползва всяка една от страните, но тя не може да послужи пред съда”, каза адвокат Николай Димитров. Той посочи, че в наказателното производство са разследвани всички версии.

От прокуратурата заявиха в понеделник, че представената от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес. Освен това обвинението не намира основания за промяна на изводите, основани на експертизи, сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента. Тези заключения са разгледали и версията, изтъквана сега от "Булмаркет", но са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път.

И днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че експертизата, която беше представена вчера е частна експертиза по поръчка и заплатена от собствениците на "Булмаркет". Заключенията на вещите лица нямат каквато и да процесуална стойност по досъдебното производство, нито пък в съдебната фаза на процеса. Тя не е възложена от орган на досъдебно производство, не е възложено това експертно заключение от съд.

„Тази версия ние приемаме като защитна версия, която между другото беше презентирана и в рамките на досъдебното производство от обвиняемите лица. Тази версия беше в основата на нашите първоначални действия по разследването”, каза Арнаудова. Тя обясни, че тази версия е отхвърлена от разследването благодарение не само на гласните доказателства, но и на множество експертизи, които се позовават и на извършените множество огледи на местопроизшествие, и на огледа на самата влакова композиция след инцидента, на самия железен път и на експертните заключения, които са получили от вещите лица.

А днес Софийски градски съд (СГС) заседава по едно от гражданските делата за трагедията в Хитрино срещу „Булмаркет” и БДЖ. Адвокат Николай Димитров посочи, че делата са около 30. По думите на Димитров по-голямата част са спрени, тъй като съдът е преценил, че следва да приключи наказателното производство. Той обясни, че делата на най-тежко пострадалите са в Софийски градски съд (СГС), а по-леко пострадалите са в районен съд София (СРС).

Цанко Георгиев е един от пострадалите. Той каза, че му е обгоряло лицето, имал изгаряния по краката, пострадала и ръката му. Наложило се да престои в болницата, а исковата му молба е за 50 000 лв. обезщетение. Цанко Георгиев е от съседно село, но става така, че е бил на неподходящото място. „Минавах случайно, мина влакът и се случи тази беда”, каза той. За него най-голямата причина за случилото си е високата скорост.

Следващото заседание по това дело е насрочено за месец ноември.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари