Прокуратурата: Николай Банев е станал престъпник след смъртта на втората му жена

0
Държавното обвинение твърди, че от всички сделки, сключени от името на "Полимери", в предприятието не е влязла нито една стотинка
Държавното обвинение твърди, че от всички сделки, сключени от името на "Полимери", в предприятието не е влязла нито една стотинка Снимка: БГНЕС

Престъпното сдружаване на Николай Банев с Евгения Банева е започнало след смъртта на втората съпруга на бизнесмена - поетесата Дочка Банева, която умира през август 2005 г.

Това каза прокурор Мария Дойчинова в петък по време на заседанието на спецсъда, който ще реши дали двамата съпрузи ще останат за постоянно в ареста.

Прокурор Дойчинова разказа, че докато Дочка Банева била жива, тя имала отношение към заплатите на работниците, плащането на осигуровки и нито едно от предприятията не било разграбено. Държавното обвинения смята, че разграбването на предприятията е започнало с "Полимери" - Девня след октомври 2005 г. .

В края на 2011 г. Николай Банев е разпоредил да започне рязането за скрап на три негови предприятия, които не били в несъстоятелност, но са били със запорирани сметки. Това са "Елма", химически завод "Панайот Волов" и Топлофикация Казанлък. От рязането на Елма били получени 1.3 млн. лева, от химическия завод - 133 000 лева, а от Топлофикация Казанлък - 210 000 лева, обяви прокуратурата, цитирана от "24 часа".

Държавното обвинение твърди, че от всички сделки, сключени от името на "Полимери", в предприятието не е влязла нито една стотинка.

"Към днешна дата реалността е следната: От една страна са 130 приватизирани предприятия от 1996 до 2001 г. (толкова са дружествата в портфолиото на "АКБ Форест" - б.р.), нито едно от тях не работи и не развива дейност. В голямата си част те са нарязани на скрап, хиляди работници не са получавали заплати и не могат да се пенсионират, дори днес осигурихме достъп от служители на инспекцията по труда, които да връчат документи на Баневи, тъй като те се укриват. От друга страна, стои едно семейство, чиито деца учат в Швейцария, но без собствен бизнес и доходи", каза прокурор Дойчинова.

Адвокатът на семейството Христо Ботев контрира, че това, което се чува в залата "много прилича на другарски съд, но не и на специализиран съд".

"В тази зала никой няма обвинение, че работниците не са получавали заплати и не са били осигурявани. Чухме, че сдружаването започнало от септември 2005 г. след смъртта на Дочка Банева, но трудно можем да знаем днес какви са били отношенията между Николай и Евгения Баневи през септември 2005 г.", каза още адвокатът.

Обвинения за над 1 млрд. лева

Николай и Евгения Баневи са обвини по пет отделни престъпления. Николай Банев е обвинен за ръководене и участие в престъпно сдружение. Евгения Банева е обвинена само за престъпно сдружение. Най-сериозното обвинение на двамата е изпирането на над 1 милиард лева.

Не става ясно обаче как точно са генерирани тези пари, защото общата стойност на всички останали обвинения е много по-малка от тази сума. Баневи са обвинени за източването на "Полимери" АД, "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Общият размер на източените средства е 84 млн. лв, твърдят разследващите.

Баневи са обвинени още за укриване на данъци за 4 млн. лв и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Аз съм майка и не може да съм ареста

"Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг", обяви Евгения Банева преди съдебното заседание в петък, което трябва да се произнесе от искането на спецпрокуратурата за постоянен арест на Николай и Евгения Баневи. Според прокуратурата Банев е изпрал 1 млрд. лв. Той заедно със съпругата и майка си за обвинени от специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група , действала от 2005 г.

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно това дело да излезе, ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", добави Банева. Тя увери, че ако бъде освободена, няма да се укрива. Тя и съпруга ѝ бяха задържани на 26 октомври на летището на път за София, а френски съд уважи искането на българските власти за екстрадирането им в страната, което стана в четвъртък.

Предстои спецсъдът да се произнесе дали Баневи остават в ареста.

На семейството са предявени обвинения за седем различни престъпления, извършвани в продължение на 13 години.

Майката на бизнесмена Банев – 77-годишната Мария Банева, също ще бъде обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари (без трети член престъпна група не може да има -бел.ред.). "Предвид напредналата ѝ възраст, колегите ще определят мярка за неотклонение "парична гаранция". Нейната роля е на участник в организирана престъпна група", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По думите му Мария Банева е участвала в управлението на множество дружества, взимала е пари от касите на "Полимери" и е продала кран при много неизгодни условия, като парите са били присвоени от фамилията, а не са влезли в предприятието. "Майката на Николай Банев е била и активен участник и в прането на пари", заяви преди ден Гешев.

Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Николай и Евгения Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони лева данъци и изпрали над 1 млрд. лв.

По думите на зам.-прокурора Гешев схемата действала с придобиване на предприятие. След това "първо се влиза и се взима всичко, което е налично в касата". Данните за схемата били от свидетели за фалита на "Полимери".

"Примерно една сума от милиони долари е била налична в касата, влизат и се взима конкретната сума, която е налична в касата, кеш. След това започва това, което наричаме източване от това, че дружеството произвежда нещо. Сумата от това нещо отива в лични офшорни сметки, контролирани. Накрая предприятието започва да закъсва. След като закъсва, всичко, което като актив има това предприятие, по различни начини, с неистински документи, отива към тези лица, а пасивът остава само за дружеството и накрая откровено започва да се реже дружеството на скрап", допълни Гешев в четвъртък.

Той направи и следното важно уточнение: "По открити данни на "Уикипедия" този кръг, който описваме, е приватизирал 2/3 от работещата промишленост на България преди 1989 г., да не са 2/3, и 1/3 да е, нищо от това в момента не работи. Факт е, че да се стигне до това, много хора не са си вършили работата. Много хора са си загубили работата, има хора, които са се самоубили в Троян за това, че са си изгубили работата. Въпросът е, че Специализираната прокуратура сега си върши работата".

Атанас Атанасов: Няма да излезе нищо от делата срещу Баневи

"Няма да излезе нищо от делата срещу Баневи. Всичко е пропаганда. МВР се използва за политическа разправа". Така съпредседателят на "Демократична България и бивш директор на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов коментира обвинението срещу Николай и Евгения Баневи.

"Агенцията за приватизация и за следприватизационен контрол отдавна са знаели какво става. В Борисовата държава ежегодно се крадат по 10 млрд. лв., а с подобни акции се цели отклоняване на общественото внимание или че някой е "спрял да плаща". Защо Баневи не бяха арестувани в последните години", попита той в интервю за бТВ. По думите му няма да има реален резултат в случая, както е ставало с други подобни акции. Според него премиерът Бойко Борисов играе ролята на "съвременния Робин Худ".

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари