Производители: Цената на олиото ще се покачи още

1
Скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв.
Скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв. Снимка: БГНЕС / Архив

Скокът в цената на олиото за една година е 43%

Производители на олио прогнозират увеличение на цената му през следващите седмици. Държавата отчита задържане и очаква понижение на стойностите, информира bTV

В магазинната мрежа бутилка от 1 л. олио струва от 3,5 до 5 лв. Производителите прогнозират, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв. Клиентите споделят, че все по-рядко купуват качествен продукт и го заместват с по-евтиния му вариант. Повишението на цените се усеща по джоба, превръща се в тежест на бюджета, води до лишения, казват клиенти.

„Вече гледам кое е най-евтино и него взимаме, просто няма как, съобразявам се вече с цената, а не с качеството, което е на промоция – това взимам. Абсолютно не е нормално и продължават да скачат цените, за съжаление“, сподели Надежда.

Производител от Добрич прогнозира поскъпване. Част от причините се крият в миналогодишната реколта.

„Основните фактори са следните – миналогодишната реколта беше лоша, което доведе до намаляване на слънчоглед, не само в България, а и по света. Сега има голямо търсене, което доведе до голямо поскъпване на настоящата. Увеличени са и всички други производствени разходи“, обясни Георги Веселинов, производител на олио.

Повишение има за последната година и от не е малко, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Скокът сега е 43% спрямо същия период на миналата година.

Рекордът бил преди месец – повишението било над 52%, но стойностите сега са задържани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари