Професор Витанов: Ще имаме спокойно лято

0
Математикът обясни още, че според него би трябвало да има възможност да се налагат мерки в съответната област и без епидемична обстановка
Математикът обясни още, че според него би трябвало да има възможност да се налагат мерки в съответната област и без епидемична обстановка Снимка: bTV, стоп кадър

„До 20 април всички области ще са в зелената зона и предполагам ще имаме спокойно лято",

Това каза в "Тази сутрин" по bTV математикът Николай Витанов.

Епидемичната обстановка отпада на 1 април. Без маски на закрито и във обществения транспорт от 1 април, но се готвят законови промени, които да направят възможно връщането им незабавно при нова вълна и дори без да е обявена извънредна епидемична обстановка.

Според Витанов шеста вълна едва ли ще има, но се наблюдава модификацията на „Омикрoн“ в Западна Европа и ако все пак дойде при нас, вероятно ще е есента, за което се подготвя план.

Математикът обясни още, че според него би трябвало да има възможност да се налагат мерки в съответната област и без епидемична обстановка.

Според бизнеса обаче епидемичната обстановка трябва да остане, за да продължат компенсациите, които и така не успяват да помогнат.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че държавата не подпомага бизнеса и дори му пречи, защото по всякакъв начин се опитва да пресече помощта.

"Сега си намериха окончателна вратичка с отпадането на епидемичната обстановка", добави той.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова пък бе категорична, че е рано да отпадат мерките, защото у нас ваксинационното покритие е ниско.

Тя обясни, че не бива да се сравняваме с другите държави, отменили ограниченията, защото там по-голямата част от населението е имунизирано.

Бацелова призова и бизнеса да се включи по-активно в подкрепа на ваксинацията.

Алибегов от своя страна обясни, че едва ли ще има нещо, което да породи отново интерес към имунизацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ...
    Някой, който се казва БацИлова какво да каже друго. За ефекта и последствията от ваксинирането тепърва ще научаваме. Рано е да се говори, че то е причината за отпадането на мерките в Западна Европа, Израел и т.н., особено след откриването и унищожаването на лабораториите за био оръжия в Украйна, благодарение на руснаците !
  • 2
    1
    Нели КОЛЕВА
    Бацелова,всички сме чували за ваксините.Преди 23.03. бяхте целодневно по медиите-досадихте на хората.Без агитацията Ви всеки може да реши за себе си какво да направи.Не виждам да сте загрижена за психичното здраве на българите след продължителните ограничения и заплахите на колегите Ви!Може пък там да няма пари в изобилие?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари