Професор Мира Кожухарова: Ще има бум на желаещи да се имунизират през септември, но ще е късно

0
Идва пандемията на неваксинираните, прогнозираха редица здравни експерти
Идва пандемията на неваксинираните, прогнозираха редица здравни експерти

Идва пандемията на неваксинираните, прогнозираха редица здравни експерти

Това потвърди пред NOVA и съветникът на здравния министър - професор Мира Кожухарова. Според нея през септември ще има бум на желаещи да се имунизират българи, но ще е късно за изграждане на стабилен имунитет.

И към момента страната ни е на последно място в Европа и на едно от последните места в света по брой ваксинирани с две дози - малко над 16%. Заради бързото разпространение на "Делта" варианта по света обаче у нас вече се наблюдава плавен ръст на желаещите да се защитят българи. Това отчитат в един от най-големите пунктове за имунизации в столицата. Все повече родители също пожелават ваксина за децата си над 12 години.

Никой в семейството на Байо Баев не е ваксиниран. Самият той също няма да се имунизира, тъй като не попадал в рискова група.

Мисля, че нямам нужда. Не съм сигурен за ваксината. В интернет се пише всичко - не се знае кое е истина и кое не”, смята той.

На друго мнение са семейство Ангелови. Всички са имунизирани, а днес за втора доза на Pfizer идва и 13-годишният Виктор.

За мен това е важно и смятам, че и за семейството ми е важно да го предпазя”, казва баща му Живко. В последните дни броят на идващите за ваксинация до пункта на болница "Света Анна" е нараснал.

Заради увеличения наплив на хора се наложи да се отвори втори кабинет, за да могат да бъдат ваксинирани всички желаещи”, разказа д-р Ивет Иванова. Но все пак имунизациите там остават двойно по-малко на ден в сравнение със зимните месеци. Броят на ваксинираните ще скочи, когато има рязък скок в новите случаи на заразени, твърди епидемиологът проф. Кожухарова.

В момента у нас е много спокойна епидемичната обстановка и може би това пък има негативно влияние върху нас, българите. Моята прогноза е, че през месец септември ще има опашки за ваксинация”, смята тя.

Засега от здравното министерство не планират да следват политиката на други държави за задължителна ваксинация за определени професии или повече привилегии за имунизираните. Вместо това ще се разчита на дискусии, информационни кампании и Facebook постове, отговориха за NOVA от ведомството.

„Министър Кацаров продължава да разчита на здравия разум на българите. Вече достатъчно много се изговори по тази тема – просто, като че ли сега е по-скоро моментът всеки да седне и да си помисли сам за себе си”, каза още проф. Кожухарова.

А разликата между ваксинирани и неваксинирани вече се вижда сред пациентите в инфекциозните отделения.

„Има такова наблюдение - че не са ваксинирани. Нормалната логика в имунологията - тези, които не са ваксинирани, имат възприемчивост към вируса и ще боледуват”, обясни д-р Петър Петров.

Подобно на Бургас обаче и в отделението, в което д-р Петров работи, попадат и ваксинирани хора. Но по-малко от тези, които не са имунизирани. „До един протекоха средно тежко - нямаше тежки случаи.”, сподели той. Медиците твърдят, че независимо коя е ваксината, тя помага на организма да се справи по-добре с инфекцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари