Професор Кантарджиев: Който е болен, да си остане вкъщи, а не да се прави на герой

0
Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции
Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции Снимка: БНТ, стоп кадър

"Носенето на предпазни маски в градския транспорт трябва да остане и след приключването на извънредната епидемична обстановка"

Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община.

С настъпването на пролетта броят на случаите на коронавирус намалява, а и варианта ВА2 на Омикрон, с който се заразяват около половината от заболелите, не протича толкова тежко, колкото предишните щамове, но опасността все още не е преминала напълно, предупреди той.

"Дезинфекцията трябва да остане. Културният човек 12 пъти средно си мие ръцете на ден. Отстояние, когато има опасност от респираторни заболявания и маските - в градския транспорт маските трябва да останат. И първото най-важно нещо – който е болен - смърка, киха, кашля или има температура, да си остане вкъщи, а не да се прави на герой и да върши величия." - каза проф. Кантарджиев.

Той изтъкна, че много здравни специалисти не са съгласни с отмяната на извънредната обстановка и това трябва да се вземе предвид.

Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции.

Според професор Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен.

"С тестовете, които останаха след края на масовото тестване в училище, властите могат да проверяват бежанците от Украйна или да ги насочат към мероприятия, свързани с много хора", каза още той.

Професор Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците "на първа линия" и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари